Amenajarea gradinii

#plante #amenajare gradina #hardscaping #pavaje gradina #pavaje scari

Hardscaping: ghid pentru o gradina cu pavaje, scari si plante

In afara a luat nastere de putina vreme un nou concept de design exterior. Este vorba despre "hardscaping", o noua abordare in domeniul peisagisticii. Hardscapingul inseamna, in linii mari, amenajarea gradinii cu ajutorul pavajelor, al scarilor si al spatiilor cu piatra naturala.

Conceptul nu este dificil de pus in practica in gradina persoanala, insa inainte de a incepe un astfel de proiect, trebuie sa gandesti pe termen lung. Esti sigur ca si peste 3 ani iti va placea gradina sau peste 3 luni vei vrea sa faci schimbari majore? Amenajarea unui gradini urmand principiile conceputului hardscaping presupune o investitie destul de mare, de aceea trebuie sa te gandesti daca merita sa o faci.


Aduna mai multe surse de inspiratie

Cu cat ai mai multe surse de inspiratie pentru gradina ta cu pavaje si scari, cu atat iti va fi mai usor sa gasesti un plan care se potriveste spatiului tau. Unul dintre principiile hardscapingului spune ca amenajarea ar trebui sa porneasca de la elementele deja prezente in gradina ta: cuptor exterior, piscina, palcuri de iarba decorativa, straturi cu flori etc.



Sursa foto: sheknows.com


Imbratiseaza combinatiile de materiale

Cele mai folosite materiale pentru gradinile cu pavaje si scari sunt piatra naturala, piatra decorativa, piatra cubica, mozaicul si travertinul, insa poti folosi cu incredere si lemnul, mai ales daca acopera spatii mai mari, cum ar fi spatiul din jurul piscinei.

Foarte apreciate in hardscaping sunt si combinatiile de materiale. Astfel, piatra naturala poate fi folosita impreuna cu lemnul, iar in preajma scarilor din piatra poti planta copaci si iarba decorativa.





Sursa foto: hgtv.com


Alege proiecte simple daca le realizezi singur

Daca nu ai experienta in peisagistica, este mai bine sa apelezi la un specialist pentru gradina ta cu pavaje si trepte. El va sti cel mai bine cum sa-ti deseneze gradina pentru a fi ordonata. Daca vrei sa te ocupi singur de tot, indicat ar fi sa incepi cu un proiect simplu, caruia ulterior ii aduci imbunatatiri. In acest fel, te asiguri ca nu investesti bani si timp degeaba.



Sursa foto: hgtv.com



Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului