Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #arbust #Hamamelis x intermedia

Hamamelis x intermedia, un arbust atractiv pentru gradina de toamna-iarna

Hamamelis x intermedia este unul dintre cei mai apreciati arbusti din sezonul rece datorita frunzelor colorate din toamna si a florilor parfumate din iarna.


Hamamelis x intermedia: aspect

Hamamelis x intermedia este o specie hibrida, obtinuta din incrucisarea plantelor Hamamelis japonica si Hamamelis mollis.

Hamamelis x intermedia are un trunchi scurt, cu scoarta subtire, o coroana bogat ramificata si radacini putin adanci. Frunzele sunt verzi vara si galbene toamna. Dupa caderea frunzelor, la sfarsit de toamna sau in iarna, pe ramuri apar inflorescente. Florile sunt parfumate, galbene, rosii sau portocalii.

Fructele sunt mici, cu peri, asemanatoare unor capsule maronii, de forma ovala. Fructele se coc vara urmatoare si, in acel moment, acestea se deschid si isi arunca semintele in toate directiile, la o distanta de pana la 9 metri.

Arbustul foios atinge la maturitate o inaltime de 4 metri si o latime de aproximativ aceeasi dimensiune. Rata de crestere este moderata.


Ingriiri necesare pentru Hamamelis x intermedia

Hamamelis x intermedia trebuie plantat intr-un sol cu un nivel mediu de fertilitate, umed, bine drenat, cu o consistenta acida spre neutra. Arbustul se planteaza intr-un loc insorit din gradina sau partial insorit. Este bine ca arbustul sa creasca intr-un loc ferit de vanturile puternice.

In ceea ce priveste taierea plantei, acest procedeu are reguli minime. La sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii se indeparteaza crengile care se suprapun. Astfel, se mentine sanatatea coroanei si, totodata, aspectul arbustului.

Planta se inmulteste prin seminte. Acestea se planteaza in rasadnita imediat dupa ce s-au copt. Semintele germineaza dupa o perioada de cel putin un an. Cea de-a doua modalitate este prin altoi, la sfarsitul iernii.

Planta trebuie udata regulat, o data pe saptamana si chiar mai des in perioade secetoase.


Avantajele cultivarii Hamamelis x intermedia

Planta este apreciata pentru coloritul atractiv al frunzelor din toamna si pentru flori. Adesea, arbustul foios este plantat in palcuri, in garduri vii. Pentru a simti parfumul placut al florilor, arbustul se planteaza in apropierea teraselor, intrarilor sau de-a lungul unei alei.

Prezenta florilor in sezonul rece face din Hamamelis x intermedia o planta ideala pentru designul gradinii iarna.

Sursa foto: treeflower.la.coocan.jp
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului