Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #gradina stil francez #stil francez

Gradini superbe amenajate in stil francez

Gradinile amenajate in stil francez, la fel ca cele cu influente italienesti, sunt reprezentate de ordine si simetrie. Gradinile din Versailles sunt simbolice stilului francez de peisagistica, incluzand numeroase tipare geometrice, elemente arhitecturale si piese ornamentale cu apa.


Gradinile din Versailles

Gradinile franceze, al caror decor graviteaza in jurul simetriei si al detaliilor, au primit o personalitate proprie incepand cu secolul al XVI-lea, imprumutand multe din trasaturi de la gradinile amenajate in stil italienesc.

Gradinile din Versailles au fost create intre 1662 si 1700, de gradinarul Andre Le Notre, pe circa 15.000 de acri de pamant, redusi in zilele noastre la doar 800. Ele fascineaza prin fantanile, statuile si peisajul surprinzator pe care il ofera.



Sursa foto: trekearth.com


Particularitatile gradinilor in stil francez

Frumusetea gradinilor amenajate in stil francez izvoraste din particularitatile unice, ce respecta idea generala de estetic: arbori si arbusti tunsi in forme geometrice, pusi in valoare de alei perfect drepte si ingrijite, inconjurate de plante "sculptate" in forme sugestive.



O gradina cu design tipic frantuzesc include si o terasa, de unde se poate observa peisajul in totalitate, inclusiv morile de apa, fantanile arteziene sau bazinele. Asa numitele "broderii" adauga linii curbate formelor majoritar geometrice, ce domina gradina.




Reguli de amenajare a gradinilor in stil francez

Exista un set de reguli care stau la baza amenajarii gradinilor in stil francez, iar prima este despre amplasarea casei, ce trebuie sa fie punctul central, in jurul careia se afla plantele verzi, excelent intretinute.

Tufisurile tunse geometric si sculpturile arbustilor sunt obligatorii, insa pot exista si alte elemente arhitecturale: fantani, statuete si scari (care sa faca legatura intre diverse parti ale gradinii).



Plantele folosite pentru amenajarea unei gradini in stil francez sunt in special lavanda, daliile, Cannas si Agapanthus. Chiar daca gradinile franceze nu se remarcau la inceput prin coloritul lor, ele s-au imbogatit in timp cu plante multicolore.





Sursa foto: interiorholic.com

Sursa foto principala: wikimedia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare