Amenajarea gradinii

#activitati gradinarit noiembrie #calendarul gradinarului noiembrie #calendarul gradinarului #noiembrie

Gradinaritul in luna noiembrie! Activitati de gradinarit pe care sa le bifezi in ultima luna de toamna

A mai ramas o luna pana la venirea iernii. Noiembrie este luna in care majoritatea activitatilor de gradinarit se incheie. Acum se fac ultimele retusuri si se pregateste gradina pentru iarna. Iata care sunt activitatile pe care toti gradinarii trebuie sa le bifeze in luna noiembrie.

Culege ultimele culturi de legume si fructe

In luna noiembrie, inainte de venirea primului inghet culege fructele ramase in pomi precum si ultimele legume din gradina. Se vor culege in continuare mere, pere si guturi. In ceea ce priveste legumele se pot culege ultimele recolte de ridichi si ceapa verde.

Tunde pomii fructiferi si trandafirii

In zilele insorite din noiembrie este momentul sa tunzi trandafirii si pomii fructiferi. Scurteaza tulpinile trandafirilor, pentru ca anul urmator sa fie mai dese si mai frumoase. In plus, tunderea acestora le protejeaza in timpul iernii de inghet si de greutatea zapezii ce poate duce le ruperea lor si compromiterea tufei de trandafiri. Pentru aceasta operatiune foloseste o foarfeca speciala.

Tot in aceasta perioada se taie si ramurile uscate ale pomilor precum si cele afectate de boli, pentru a preveni raspandirea acestora la intreg arborele sau la arborii din jur. Tot acum se pot tunde ramurile prea dese sau cele care au crescut mult prea mult.

Protejeaza pomii fructiferi de ger

Protejeaza pomii fructiferi de inghet aplicand un tratament fitosanitar pe baza de cupru, pe trunchiurile acestora. De asemenea, aplica la radacina pomilor un strat generos de compost, urmat de un strat de frunze uscate. La final acopera totul cu o panza pe care sa o fixai cu pietre, ca vantul sa nu imprastie “patura” de frunze si compost.

Pregateste gradina pentru primavara

Indeparteaza buruienile din gradina si scoate din pamant plantele uscate, dar si pe cele care nu mai dau rod. Pregateste apoi solul pentru iernat. Sapa-l bine, grebleaza-l si asaza peste acesta un strat generos de compost. Compostul ajuta la mentinerea unui sol roditor, bogat in minerale si alte substante nutritive necesare plantelor.

Ingrijeste gazonul

Curata gazonul de frunzele uscate si de buruieni. Tunde apoi iarba. Luna aceasta poti adauga un ultim strat de ingrasamant.

Curata ustensilele de gradinarit si depoziteaza-le in magazie

Pentru a preveni degradarea ustensilelor de gradinarit, este obligatoriu sa le cureti foarte bine si sa le speli. Sterge-le apoi cu o carpa uscata si unge-le cu putin ulei. Acestea vor preveni uscarea lemnului si ruginirea metalului peste iarna. Depoziteaza-le apoi in magazie pentru a fi ferite de ploaie si ninsoare.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului