Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #spatiu verde #gradina sah

Gradina sah, o amenajare inedita a spatiului tau verde

Daca vrei ca gradina ta sa arate ca un spatiu de basm, o modalitate inedita de amenajare a acesteia o reprezinta jocul de sah. Pentru copii, o gradina sah este asemanatoare cu universul din Alice in tara minunilor. Pentru adulti, gradina sah este un motiv de a petrece timpul in aer liber, punandu-si mintea la contributie.

Exista multe variante de a construi o gradina sah, astfel incat sa atragi atentia asupra acelui spatiu. Pentru o gradina sah, ai nevoie de un gazon in perfecta stare de functionare. Acesta foloseste fie direct la constructia tablei de sah, fie indirect, ca fundal.

Alege gazonul in functie de clima si temperatura. Tine cont de criteriul functionalitatii. Pentru o gradina sah, este mai bun un gazon sport, rezistent, decat unul ornamental. Pentru ca tabla se sah sa fie functionala, gazonul va trebui tuns in mod regulat. Numai in acest fel este posibila mutarea pionilor fara probleme.

Iata cateva idei de amenajari pentru o gradina in forma de sah:


1 Jocul de sah pentru gradina


In comert exista jocuri de sah pentru exterior (joc de sah outdoor sau joc de sah pentru gradina). O tabla de sah, de exemplu, poate avea dimensiuni de 280/280 cm, cu module de 35/35 cm. Piesele de sah sunt de mari dimensiuni, fabricate dintr-un material plastic, rezistent la intemperii. Pentru a instala jocul de sah, ai nevoie de o zona a gradinii cu gazon, cu suprafata bine nivelata.

Lasa loc suficient in jurul tablei de sah pentru pionii eliminati. Aseaza o bancuta pentru spectatori daca organizezi meciuri cu prietenii.



2 Tabla de sah din iarba si ciment


In parcuri si gradini pot fi intalnite alei construite din patrate alternate: unul de beton, altul de gazon. Dupa acest tipar poate fi construita si tabla ta de sah din gradina. Alege un teren plat si fa masuratori pentru un patrat mare, cu 64 de patrate in el. Fa o diagonala din gazon, urmatoarea diagonala din beton pana cand obtii tabla de sah. Mai trebuie doar sa cumperi pioni de sah de mari dimensiuni.


3 Sahul din gradina: masuta cu doua banci


Amenajaza in gradina doua bancute si o masa de piatra, cu o tabla de sah desenata pe ea. Masa poate fi folosita ca atare sau pentru acest joc.

O astfel de masa de sah din piatra poate servi si ca suport pentru plante in ghivece mici. Acestea vor juca rol de pioni decorativi.


4 Sahul, punctul de atractie al gradinii


Daca ai un spatiu central pe care vrei sa-l amenajezi ca punct de atractie, un sah in aer liber poate fi o varianta inedita. Delimiteaza zona cu niste rumegus, caramizi sau pietris, pentru ca tabla de sah sa iasa in evidenta. Poti planta flori si copaci de o parte si de alta, lasand suficient spatiu in jurul jocului de sah.


5 Boscheti taiati ca pioni


Daca nu te atrage ideea de a juca sah mutand efectiv piesele, te poti juca cu sugestia unei gradini sah. Gardul viu si boschetii din gradina pot fi tunsi sub forma unor pioni mari de sah. Pune-i intr-o parte si alta a intrarii in gradina, ca niste soldati sau paznici impunatori.



Sursa foto : historicdedhamhome.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului