Amenajarea gradinii

#rasaduri #gradina #amenajare gradina #rasaduri plante #metoda square foot gardening # square foot gardening

Gradina pe metru patrat: descopera metoda square foot gardening

Gradina pe metru patrat sau square foot gardening este o modalitate de amenajare potrivita pentru cei care doresc sa economiseasca si sa aiba profit maxim in gradinarit. Sistemul permite crearea unor straturi separate de plante asezate intr-un loc bine determinat, care necesita o cantitate exacta de apa si asigura o productie maxima pe metru patrat.

Iata ce trebuie sa stii despre gradina amenajata dupa metoda square foot gardening:


1 Construieste rasaduri de plante


Stabileste suprafata pe care vrei sa construiesti o gradina dupa metoda square foot gardening. Suprafata nu trebuie sa fie foarte mare, pentru a avea acces usor la rasaduri fara sa calci pe ele.

Construieste rasaduri folosind lemn, caramizi, pietre sau un alt material. Indiferent ce material alegi, acesta trebuie sa fie rezistent la intemperii si sa se potriveasca cu restul materialelor folosite in curte.

Imparte rasadurile in metri patrati. Aceasta impartire te ajuta sa planifici mai usor fiecare sectiune in parte. De asemenea, zonele impartite pot fi umplute cu pamant de cea mai buna calitate si compost.

Rasadurile pot fi construite fie direct pe pamant, fie ridicate pe un suport. In acest al doilea caz, rasadurile pot fi asezate pe o terasa, un pridvor etc.

Conform metodei square foot gardening, o regula esentiala este ca nu trebuie sa calci niciodata pe rasaduri, deoarece solul se va compacta in loc sa ramana aerat.

Asaza cate un semn la fiecare rasad pentru a sti ce ai plantat acolo.


2 Insamanteaza rasadurile


Alege semintele dorite si planteaza-le in rasaduri. Conform regulii de amenajare square foot gardening, trebuie sa tii cont de distanta necesara intre plante in functie de cerintele lor obisnuite de crestere si ingrijire. Nu este nevoie sa tii cont de delimitarile dintre rasaduri.

Poti umple un metru patrat cu salata verde, iar in alt metru patrat sa pui numai 2-3 verze sau cateva flori. Decizia iti apartine, in functie de nevoile tale personale.


3 Ingrijeste plantele din gradina pe metru patrat


Spatiul redus al gradinii pe metru patrat face mai usoara intretinerea plantelor. Cand o leguma s-a copt sau o floare s-a ofilit, poti scoate planta si pune noi seminte. Daca este cazul, imbunatateste putin solul din acel loc. In acest fel, folosesti spatiul la maximum si ai tot timpul noi plante de ingrijit.

Pentru a-ti usura munca, rezerva fiecare patrat unui anumit tip de planta. Instaleaza deasupra rasadului o instalatie automata de irigat. Aceasta poate elibera cantitatea de apa de care au nevoie respectivele plante.

In cazul in care cultivi plante care pot fi atacate de pasari si animale, avantajul gradinii pe metru patrat este ca poate fi imprejmuita cu usurinta. Foloseste o plasa in jurul patratului si chiar deasupra acestuia. Infige suporti in cele 4 unghiuri si prinde o plasa deasupra plantelor. Acestea nu vor fi strivite, iar pasarile nu vor avea acces la fructe si seminte.

Un alt avantaj al gradinii pe metru patrat este cel al consumului controlat de fertilizatori. Un alt avantaj consta in faptul ca buruienile sunt mai usor de sesizat si smuls intr-un spatiu atat de ordonat.

Cand sunt furtuni, o gradina pe metru patrat este mai usor de acoperit temporar cu o prelata pentru a proteja plantele de grindina si vant.

Sursa foto: outdora.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului