Amenajarea gradinii

#gradina #gradina japoneza #amenajare

Gradina Japoneza

Gradinile in stil japonez pot fi intalnite atat in curtile private, cat si in cele ale unor institutii sau parcuri. De asemenea, traditia se pastreaza si in parcurile istorice locale sau in gradinile castelelor vechi.

 

In cultura japoneza gradinaritul este o arta, strans legata de caligrafie sau pictura. In timp, gradinile japoneze au prins si alte nuante, insa ele sunt caracterizate de un aspect extrem de ingrijit si de o imbinare perfecta a culorilor si materialelor.


Traditia acestui stil de amenajare a gradinii a fost transmisa din generatie in generatie, astazi existand numeroase scoli de profil. Doar persoanele avizate, profesorii (sensei) detin secretele acestei arte, transmiterea acesteia facandu-se preponderent pe cale orala, punandu-se accentul pe talent si daruire si mai putin pe o suma de informatii scrise intr-un manual.

Schema de baza

Pana la aspectul estetic s-a observat ca schema gradinilor japoneze este similara, majoritatea avand in partea centrala o casa din care intreaga gradina poate fi observata. In continuare apar unele dintre urmatoarele elemente, plasate in functie de modelul ales:

  • apa – o sursa naturala sau artificiala, in forma unei fantani sau a unui iaz ;
  • pietre sau aranjamente din pietre cu rol decorativ;
  • felinare din piatra;
  • un pavilion sau o casuta mica pentru servirea ceaiului;
  • un gard natural;
  • un pod catre o mica insula (poate fi inclusiv din pietre).
     

Desi scopul acestor gradini este asociat cu atitudinea calma si relaxata a „locatarilor”, gradinile japoneze au fost create din mai multe motive. Dincolo de starea de relaxare indusa de liniste, aceste spatii verzi pot adaposti adesea specii rare de plante si le pot proteja pe acelea pe cale de disparitie.

Distribuirea reliefului si a speciilor de planta nu este niciodata facuta la intamplare. Fiecare detaliu este creat pentru a surprinde si pentru a descoperi lucruri din ce in ce mai fascinante. Zonele denivelate sunt repartizate astfel incat sa il indemne pe vizitator sa priveasca in jos; in momentul in care acesta isi va indrepta privirea in sus, vizitatorul va ramane surprins de un aranjament cu impact puternic, cu scopul de a-i oferi placere si exaltare si de a-l surprinde.

Pietrele sunt folosite pentru a construi sau delimita poduri, carari sau mici insule. Dincolo de rolul decorativ, pietrele au si o semnificatie istorica, reprezentand lipsa muntilor care odinioara erau prezenti in zona respectiva. In general sunt alaturate in numar par si in forma triunghiulara.

In gradinile japoneze apa completeaza tabloul naturii, dand senzatia de spatiu infinit, spatiu ce cuprinde toate formele naturii. Fantanile din piatra sunt modelate manual, iar aspectul lor este departe de a fi unul perfect finisat, tocmai pentru un plus de naturalete.

In unele gradini japoneze pot fi intalnite fantani arteziene sau aranjamente de acest gen fara apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare