Amenajarea gradinii

#gradina #plante gradina #gradina inversata #legume gradina

Gradina inversata: Invata sa cultivi legume cu capul in jos!

O varianta mai putin obisnuita de amenajare, gradina inversata iti ofera beneficiul economisirii de spatiu pretios, un avantaj demn de luat in seama cand nu dispui de o gradina generoasa. Nu stii ce presupune cultivarea plantelor cu capul in jos? Iata ce ar trebui sa stii!

Avantajele unei gradini cu capul in jos

Te intrebi de ce ar trebui sa iti bati capul cu o astfel de gradina? Afla ca exista o serie de avantaje pe care nu ar trebui sa le ignori. Pe langa faptul ca se preteaza amenajarii si pe balcon, deci intr-un spatiu limitat, o gradina inversata te scuteste si de cateva sarcini obositoare, cum ar fi plivitul sau aratul, dupa caz, ori sustinerea plantelor cu ajutorul tarusilor.

De asemenea, udarea plantelor care cresc invers este mult mai facila, iar dezvoltarea lor nu intampina probleme (plantele obtinute astfel sunt la fel, daca nu chiar mai viguroase decat cele cultivate apeland la metodele standard).

Nu in ultimul rand, o gradina inversata te scapa de problema daunatorilor si a bolilor care provin din sol.

Cum amenajezi o gradina inversata

Amenajarea unei gradini cu capul in jos este mai usoara decat poate parea la o prima vedere. Nu iti vor fi necesare decat de o serie de vase (de tipul unor galeti sau sticle de plastic sau chiar ghivece) care sa poata sustine plantele, apoi de pamant de flori si, la final, de florile si legumele pe care intentionezi sa le cultivi astfel.

Alege recipiente de diferite dimensiuni, in functie de cele pe care le vor atinge plantele mature, in asa fel incat o planta mica sa nu nimereasca intr-un vas urias si viceversa. Tine cont de faptul ca plantele mari si grele vor avea nevoie de o sustinere adecvata impotriva actiunii fortei gravitationale, in special dupa aparitia fructelor.

Odata ce ai ales vasele potrivite pentru plantele pe care intentionezi sa le cultivi, va trebui sa gauresti partea inferioara. De regula, diametrul gaurii ar trebui sa fie de circa 5 cm, pentru recipientele de mari dimensiuni, si usor mai redus, in cazul celor mai mici.

In continuare, adauga o bucata de material - ziar ori un filtru de cafea - in gaura recipientului. In acest fel, vei oferi sustinere plantei, dar vei evita si ca pamantul din vas sa cada, in urma udarii, prin gaura facuta.

Dupa aplicarea materialului, introdu planta in recipient, cu capul in jos. Adauga, apoi, pamantul de flori si preseaza-l cu atentie pe masura ce il torni in vas. Opreste-te cand pamantul a ajuns cam la 1-2 cm distanta de marginea recipientului.

Nu uita sa te gandesti, in prealabil, la amplasarea vaselor in interiorul gradinii si la sistemul de sustinere pe care il vei folosi pentru a evita ca acestea sa se prabuseasca!

Plante care cresc cu capul in jos

Care sunt cele mai potrivite plante pentru o gradina inversata? Rosiile si castravetii sunt cele mai folosite si se dezvolta armonios cu capul in jos. La fel de bine, insa, poti incerca vinete si ardei grasi.

O alta gaselnita interesanta ar fi sadirea unor plante si in partea superioara a recipientelor. In acest caz, potrivite sunt salata, ridichiile si diferitele ierburi aromatice (evita, insa, oregano si maghiranul). Daca preferi florile, afla ca galbenelele absorb exceslul de lumina care risca sa determine uscarea prea rapida a solului.

Foto: howto.wired.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului