Amenajarea gradinii

#gradina #cultivare gradina #paturi ridicate #amenajarea gradinii

Gradina in paturi ridicate: sfaturi utile de cultivare

Gradina in paturi ridicate sau gradinaritul pe strat inalt reprezinta o solutie inedita de cultivare a legumelor si a verdeturilor, care iti ofera un control mai bun asupra conditiilor de crestere a plantelor si o productivitate sporita. Practica este veche de mai bine de 100 ani si se bucura de o revenire spectaculoasa in randul gospodarilor de astazi.

Sintagma paturi ridicate desemneaza o serie de portiuni ridicate de pamant, imprejmuite de scanduri sau alte materiale obisnuite, astfel incat culturile sa creasca la "inaltime" fata de sol. Cel mai important avantaj al gradinii pe paturi ridicate este acela ca se obtine o productie mai mare la metrul patrat de gradina, superioara cu circa 60% celei obtinute prin sistemul traditional de cultivare.


Materiale necesare paturilor ridicate

Poti amenaja o gradina pe paturi ridicate din aproape orice material doresti, cata vreme este solid si nu contine chimicale daunatoare. Evita cheresteaua tratata sub presiune, deoarece contine toxine care pot compromite pamantul.

Caramizile, blocurile de ciment, scandurile obisnuite si alte materiale reciclabile din gospodarie iti pot servi la construirea paturilor ridicate. Lemnul de brad sau pin este foarte rezistent impotriva putrezirii in timp.


Constructia paturilor ridicate

Tot ce trebuie sa faci este sa bati in cuie scandurile cap la cap, astfel incat sa formeze patrate sau dreptunghiuri pentru "rama" patului ridicat (specialistii recomanda o lungime maxima de 4 m si o latime de 1,25 m).



Inainte sa umpli paturile cu pamant, niveleaza fundul cu cartoane vechi sau ziare, care sa tina departe buruienile si alti daunatori care ti-ar putea compromite culturile.


Solul paturilor ridicate

Solul perfect pentru paturile ridicate este cel fertil, bine drenat si curatat de pietre si buruieni. Legumele cresc optim intr-un pamant amestecat cu compost biologic si nisip. Toamna, il poti fertiliza cu un strat superior de frunze uscate, care adauga prin descompunere nutrienti importanti de-a lungul iernii si ii imbunatatesc retentia de apa.

Starea solului se mentine excelenta, pentru ca acesta nu devine compact (nu calca nimeni pe el). Legumele radacinoase cresc lungi si drepte, iar sfecla si napii iau o forma sferica perfecta, asa cum o vezi pe pachetele semintelor pe care le plantezi.


Florile plantate in paturi ridicate

La fel de productive sunt si culturile de flori in paturile ridicate. Planteaza carciumarese (Zinnia) in mijloc, intrucat specia atrage insectele necesare polenizarii!

Foto: dlibri.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare