Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #intretinere gradina #greseli intretinere gradina

Gradina in luna august: 5 greseli de intretinere pe care sa le eviti

In luna august, gradina ta cunoaste atat apogeul, cat si declinul, motiv pentru care este bine sa o ajuti sa treaca mai usor peste aceasta perioada complicata. Sunt cateva greseli pe care este bine sa le eviti, daca vrei ca gradina ta sa isi prelungeasca viata si sa arate excelent cel putin pana la toamna.


1. Tunzi gazonul prea scurt

Gazonul poate fi tuns mai scurt primavara si toamna, pentru a-l forta sa creasca abundent, insa la jumatatea verii, in luna august, este recomandat sa il tunzi atat cat sa-l uniformizezi. In Romania, august este o luna cu temperaturi caniculare, cel putin in primele 2 decade ale lunii, iar daca scurtezi prea mult gazonul, este posibil sa apara zone arse si uscate.

Razele puternice ale soarelui razbat prin firele scurte de iarba, usuca mai repede solul, elimina umiditatea din aer si provoaca arsuri in peluza.


2. Uzi prea mult sau prea putin gazonul

Udarea excesiva a gazonului nu este indicata, intrucat poti favoriza ofilirea si ingalbenirea ierbii. In acelasi timp, udarea slaba a gazonului poate duce la degradarea ierbii, intrucat radacinile nu pot absorbi apa si substantele nutritive din sol. Cel mai bine este sa uzi putin cate putin peluza cu gazon, dar constant.


3. Tunzi pomii fructiferi

Chiar daca ai pomi fructiferi care prezinta ramuri uscate sau care necesita toaletare, sari peste acest pas in luna august, intrucat ii poti face sa fie vulnerabili in fata frigului din sezonul rece.


4. Nu tai florile cu capete moarte

Luna august este o luna in care plantele din gradina ating apogeul, dar cunosc si declinul. Este si cazul florilor de vara, care la inceputul lunii arata senzational si au inflorescente de la care cu greu iti iei privirea, dupa care incep usor, usor sa se usuce. Chiar daca ai activitati mai importante de facut in gradina, rezerva-ti cateva minute pentru a taia capetele uscate. In acest fel, fortezi planta sa dea nastere unei flori noi.


5. Nu esti atent la gradina cu legume

In luna august, majoritatea legumelor incep sa fie bune pentru cules. In cazul unora, intarzierea cu cateva zile a stransului recotei poate insemna o recolta mai mica, deoarece legumele pot cadea pe sol, unde putrezesc sau sunt mancate de insecte si alti daunatori. Rosiile, de exemplu, au nevoie de atentia ta in fiecare zi. Cand vezi ca sunt coapte, culege-le si monitorizeaza si restul de legume.

Tot in luna august este momentul sa plantezi culturile de toamna pe spatiul lasat liber de actualele culturi.

Sursa foto: ag.auburn.edu

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului