Amenajarea gradinii

#legume #ierburi aromatice #flori #amenajare gradina #gradina de acoperis #gradina acoperis

Gradina de pe acoperis, o solutie practica in orasele aglomerate

Daca nu ai o curte in care sa iti permiti sa amenajezi o gradina de legume si de flori, acoperisul poate fi locul ideal pentru a cultiva rosii sau busuioc pentru pizza. Se practica in toate tarile civilizate si, de curand, a patruns moda si pe meleaguri mioritice.

De ce ai nevoie

In primul rand, casa trebuie sa aiba un acoperis solid si, evident, plan, sau cu o o inclinatie de cel mult 30 de grade. In al doilea rand, trebuie sa te asiguri ca acoperisul poate sa sustina o greutate suplimentara.

Alege zona care e mai bine expusa la soare si izoleaza foarte bine suprafata cu folie din plastic sau asfalt cauciucat. Trebuie sa te asiguri ca apa nu se poate infiltra prin tavan, pentru ca va produce pagube mari.

Construieste containere din lemn, umple-le cu pamant si adauga ingrasamant. Realizeaza un sistem de drenaj bun pentru a elimina eficient apa in exces.

Poti planta atat flori, cat si legume sau ierburi aromatice. Nu uita ca este o gradina care va avea nevoie constanta de ingrijire, la fel ca si o gradina obisnuita, poate chiar mai mult decat atat. In plus, gradina trebuie udata zilnic daca nu ploua.

Bucuresti: gradina pe acoperisul unei cladiri de birouri

Sursa foto: adevarul.ro

De jumatate de an, o astfel de gradina ingenioasa a luat nastere pe acoperisul cladirii Directiei Generale de Asistenta Sociala din buricul Capitalei. Nu printr-o magie, ci ca rezultat al muncii unor voluntari care au vrut sa demonstreze ca se poate si la noi, nu doar in Occident.

Sursa foto: adevarul.ro

"In primul rand, ca sa nu moara recolta trebuie ca terasa sa aiba hidroizolatie, ceea ce este destul de scump de facut. Apoi, pamantul este o alta componenta importanta de care trebuie sa se tina seama. Este destul de costisitor si ca sa nu ai probleme acesta trebuie sa fie de calitate", explica Laurentiu Cernat, coordonatorul proiectului "Gradini urbane".

Sursa foto: adevarul.ro

Castraveti, rosii, ridichii sau ardei, tuturor le merge bine pe acoperisul de deasupra Capitalei.

De cateva luni, de cand a fost amenajata terasa, au existat si momente neplacute in care recolta a fost in pericol sa fie distrusa. Cei care au grija de gradina de pe terasa povestesc ca o parte din aceasta a fost distrusa de grindina care a cazut in Capitala in luna mai. Acum, in locul distrus a fost plantata floarea-soarelui. Recolta din neobisnuita gradina ajunge la cantinele sociale din Capitala, scrie adevarul.ro.

Sursa foto: finegardening.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului