Amenajarea gradinii

#iasomie #cultivare plante # ferigi #campanule #crini de toamna # mulci anorganic

Ghidul cultivarii plantelor in conditii dificile in 3 pasi simpli

Fiecare gradina are un loc in care plantele cresc mai greu. Poate fi vorba despre o zona mai greu accesibila sau despre una umbrita din cauza unui zid. Insa pentru toate relele exista o solutie salvatoare. Sau mai multe!

 

1. Zona insorita vara, umbrita iarna

Latura de sud sau de sud-vest a casei este scaldata vara in soare, iar pe timpul iernii este mai rece si mai ferita de lumina. De aceea, orice planta care iubeste caldura pe timpul verii va avea de suferit in anotimpul rece.

Exista doua moduri pentru a rezolva aceasta problema. Primul este de a asigura in zona umbra si pe timpul verii fie prin construirea unei pergole, fie prin plantarea unor copaci. Daca le asiguri aceste conditii, poti planta in acest loc ferigi, campanule sau crini de toamna.

O alta varianta ar fi sa plantezi cateva plante cataratoare care iubesc soarele puternic, dar care iarna raman in stare latenta. Astfel, poti creste cu succes la umbra lor hortensii.

2. Zona cu umbra uscata

Solul de sub coroana copacilor sau cel din apropierea caselor poate fi uscat, astfel ca plantele care cresc in aceste locuri au de suferit. In plus, multe plante iubitoare de umbra au nevoie si de multa apa, astfel ca daca ajung intr-un astfel de loc au mari sanse sa nu le mearga tocmai bine.

O solutie ar fi sa acoperi zona cu mulci anorganic, cum ar fi pietrisul, si sa amplasezi mai multe ghivece cu azalee sau camelii, spre exemplu.

Daca vrei totusi sa plantezi cate ceva in acest sol uscat, alege plante care cresc in mod normal in zonele impadurite si foloseste un agent de umezire a solului. Crinul rosu, spre exemplu, prospera in zone uscate.

3. Spatiu ingust

Atunci cand pe langa casa sau pe langa aleea de acces ai doar un petic ingust de pamant, poti lua in calcul sa plantezi plante cataratoare. Construieste-le spaliere si incurajeaza-le sa creasca dezvoltandu-ti o gradina pe inaltime. Daca zona este umbrita, ia in calcul o camelie cataratoare sau un artar abutilon.

Daca este o zona insorita, iasomia sau clematitele sunt foarte potrivite.

Sursa foto: connectionnewspaper.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului