Amenajarea gradinii

# gazon gradina #gazon #intretinere gazon

Gazonul perfect. 5 sfaturi de la specialisti de care sa tii cont

Un gazon fara buruieni este visul multor proprietari de case cu gradina. Desi pare nerealist ca prin iarba sa nu rasara deloc buruieni, acest lucru nu este imposibil. Trebuie sa cultivi un gazon des si puternic, asa incat buruienile sa nu aiba loc sa prinda radacini.

Iata ce trebuie sa faci ca sa ai un gazon de nota 10:

Alege samanta de iarba buna

Exista o mare varietate de ierburi de gazon. E diferit gazonul pentru zone insorite fata de cel pentru zone umbrite, la fel cum exista un anumit tip de gazon pentru terenurile de sport, altul pentru golf si altul pentru locurile de joaca. De regula, in curtile de la noi se opteaza pentru un gazon clasic, robust. Este rezistent la uscaciune, fiind mai usor de ingrijit, deoarece se dezvolta mai lent.

Coseste-l corect

Taie iarba cu o coasa cu lama ascutita. Coasa taie iarba curbat, fara sa o rupa si fara sa o marunteasca. Inaltimea corecta depinde de tipul de iarba. Evita cosirea atunci cand pamantul este ud pentru ca risti sa rupi si iarba si sa distrugi si solul.

Uda-l suficient

Ofera-i umiditate adecvata ierbii, in special in perioadele cu seceta sau cu temperaturi ridicate. Din cand in cand, uda in profunzime solul pentru ca iarba sa prinda radacini adanci si sanatoase.

Fertilizeaza

Inainte de a aplica ingrasamant pe toata suprafata gazonului, este bine sa faci un test pe o parcela mica, asa incat sa vezi daca ai amestecul corect de nutrienti. In unele locuri, solul este acid, in altele este alcalin si necesita un surplus de fier sau de magneziu. De asemenea, iarba trebuie fertilizata in anumite perioade ale anului, in functie de tipul sau.

Urmareste problemele care apar

Gazonul poate suferi o sumedenie de probleme. Buruienile, muschii, bolile micotice, decolorarea sau petele galbene sunt doar cateva dintre problemele care pot sa apara si care, daca nu intervii prompt, acestea pot distruge gazonul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului