Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti gradina #gaultheria procumbens

Gaultheria procumbens

Gaultheria procumbens este un arbust pitic, originar din America de Nord, care, spre deosebire de alte plante, iti poate infrumuseta gradina de iarna. Este apreciat pentru frunzisul sau verde intens, dar mai ales pentru fructele sale mici si rotunde, de culoare rosie.

Descriere

Gaultheria procumbens este o planta din genul Gaultheria, cunoscuta in tarile anglofone sub denumirea de Eastern teaberry, Checkerberry, Boxberry si American wintergreen. Este un arbust pitic, de maxim 10-15 cm inaltime, cu rizomi superficiali, ce nu patrund la o adancime mai mare de 2-3 cm in sol.

Are frunze mici, ovate, cu o lungime de 2-5 cm si 1-2 cm latime. Particularitatea lor este parfumul pe care il emana, dar si culoarea rosiatica pe care o capata la sosirea anotimpului rece.

Florile de Gaultheria sunt mici, au forma de clopotei si sunt albe. De regula, apar din luna iunie pana in luna august. Fructele iau forma unor capsule mici, rosu intens, invelite intr-un caliciu carnos. Fiecare bobita are o diametru de circa 6-9 mm.

Fructele sale micute sunt rezistente, astfel ca pot fi admirate in gradina din luna decembrie pana in luna februarie. De asemenea, bobitele sunt comestibile.

Cultivare si ingrijire

Gaultheria procumbens prefera cultivarea in sol acid. De altfel, in mediul natural, se dezvolta adesea in pardurile de conifere, cu toate ca iubeste lumina abundenta. In pofida preferintei sale, tolereaza bine si solurile nisipoase. Are nevoie de pamant cu o umiditate uniforma, bogat in substante nutritive.

pH-ul ideal pentru Gaultheria este cuprins intre valorile de 5.6 si 7.5. Se recomanda plantarea intr-o zona luminoasa - florile sale vor fi mai spectaculoase -, insa micul arbust se descurca excelent si in penumbra.

Gaultheria are nevoie de udari moderate, care sa nu imbibe solul cu apa. Tolereaza seceta si arsita si, in acelasi timp, rezista la temperaturile foarte scazute de peste iarna (de pana la circa -35 C).

Inmultire

Gaultheria procumbens se inmulteste prin seminte sau prin divizare. In cazul primei variante, semintele se sadesc in sol dupa ultimul inghet. Acestea trebuie colectate de la fructele bine coapte de Gaultheria. Se indeparteaza partea carnoasa a bobitelor, iar semintele colectate se curata si se pun la uscat. In cazul in care au fost curatate temeinic, semintele se vor pastra in stare optima pentru a fi sadite la nevoie.

Utilizari

Fructele de Gaultheria procumbens sunt comestibile si au o aroma mentolata. Totodata, frunzele pot fi folosite cu succes la prepararea de infuzii. Pentru a nu fi toxice, frunzele trebuie lasate sa fermenteze 3 zile inainte de utilizarea in scopuri alimentare.

In trecut, planta era folosita ca remediu impotriva artritei. Substanta activa este salicilatul de metil, similar aspirinei, care are proprietati antiinflamatorii. Pe langa acestea, frunzele si uleiul esential pe care il contin mai au si proprietati analgezice, astringente, diuretice, tonice, stimulante si nu numai.

Infuzia de frunze de Gaultheria poate fi folosita la tratarea colicilor si a flatulentei.

Foto: dobrepole.pl
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului