Amenajarea gradinii

#gard viu #gradina #amenajare gradina #gard

Gardul viu in gradina: cum il alegi si cum il intretii

Unul din aspectele chic ale gradinii tale, gardul viu pare alegerea perfecta atunci cand iti doresti ca plantele din gradina ta sa se contopeasca cu mediul inconjurator intr-o armonie perfecta. In plus, gardurile vii au cateva avantaje in plus fata de clasicele ziduri de caramida sau cele din tabla. Ele pot capata forme diferite, ridicandu-le astfel la rangul de arta sau pot fi lasate sa creasca natural.

Gardul viu poate fi un arbust cu frunze sau chiar unul cu flori colorate, in functie de preferintele tale. Partea cu adevarat grea la un astfel de proiect este tunderea si intretinerea lui. Pentru ca frunzele cresc in permanenta, trebuie sa ai foarfeca pregatita pe tot parcursul anului. Iata cum sa alegi si cum sa intretii gardul tau viu!


1. Defineste scopul gardului viu

Ce scop vrei sa aiba gardul tau viu, exceptand faptul ca iti delimiteaza gradina? Daca doresti sa iti protejezi intimitatea de vecini sau de trecatorii din fata casei tale, atunci alege specii care cresc la inaltimi superioare. Daca vrei doar sa incadrezi anumite spatii, plante si flori, din gradina, poti opta pentru un gard viu din specii cu crestere joasa.


2. Formal sau informal

Alege daca gardul tau viu va avea un aspect simetric, cu forme perfect cosmetizate sau, dimpotriva, va arata ca o gradina salbatica, cu tufe crescute in toate directiile.


3. Planteaza-l

Daca ai ajuns in aceasta etapa, inseamna ca stii ce fel de gard iti doresti. Sapa un sant, marunteste pamantul bine de tot si planteaza arbustii. Pentru un aspect formal, pune Taxus baccata, sau Cupresocyparis leylandi, sunt conifere care pot fi tunse la aceeasi inaltime.

Daca vrei ceva mai neobisnuit, poti planta fructe de padure. Uda gardul viu imediat ce l-ai plantat!


4. Tunde-l

Odata ce detii un gard viu, trebuie sa ai grija de el in mod regulat. Tine in permanenta foarfeca de gradina aproape si tunde-l. Taierea principala se face primavara si la inceput de toamna, insa pe parcursul anului, il poti toaleta daca ti se pare ca este nevoie. Vara, pe perioada caniculei, gardul trebuie udat in fiecare zi.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului