Fructe si legume rosii
Acestea sunt renumite pentru continutul ridicat de antioxidanti si substante nutritive, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii, lupta impotriva aparitiei celulelor canceroase si asigura buna functiobare a creierului si a memoriei.
Cele mai bune: ciresele, visinele, zmeura, coacazele, capsunele, rodia si pepenele rosu, ridichii, rosii, rubarba si sfecla.
Fructe si legume verzi
Ajuta la intarirea oaselor, protejeaza vederea si impiedica formarea cancerului, datorita continutului ridicat de clorofila si calciu.
Cele mai bune: strugurii, kiwi, mere verzi, spanac, mazare, castraveti, salata, varza, rucola si brocoli.
Fructe si legume portocalii si galbene
Acestea contin multa vitamina C. Insa, pe langa asta, cele mai multe sunt bogate in betacaroten (un antioxidant excelent – in organism, se transforma in vitamina A, ce ajuta la vederea pe timpul noptii si contribuie la sanatatea pielii, a dintilor si a oaselor). Cu ajutorul lor ne putem imbunatati vederea si sistemul imunitar, iar pielea isi va pastra frumusetea pentru mult timp.
Cele mai benefice sunt: piersicile, ananas, nectarinele, mango, caisele, portocalele, pepenele galben, morcovii, dovleacul placintar si kaki.
Fructe si legume albastre si mov
Acestea sunt printre cele mai bogate in antioxidanti si substante nutritive. Este dovedit ca resveratrolul, continut de toate legumele si fructele mov si albastre este esential pentru sanatatea inimii si are capacitatea de a reducere nivelul colesterolului. Studiile au dovedit ca cei care consuma regulat legume si fructe albastre si mov, in medie de doua ori pe saptamana, au un risc mai mic de a dezvolta maladii canceroase si Alzheimer. Legumele si fructele mov si albastre cresc durata de viata si stimuleaza memoria fiind active la nivelul celulei nervoase.
Cele mai cunoascute: afinele, murele, varza rosie, prunele, vinetele, fasolea neagra, conopida violet, sfecla, fructele de soc, strugurii negrii si stafidele. In categorie intra si smochinele, ceapa de apa.
Fructele si legumele albe
Acestea sunt recomandata pentru indepartarea riscului de cancer si de boli de inima, dar si pentru ca mentine colesterolul la un nivel optim.
Cel mai benefice: perele, gulia, ceapa, usturoiul, telina, ciupercile si cartofii albi.