Chiar daca zapada si gheata ofera o stralucire aparte gradinii tale pe timp de iarna, plantele acesteia au de suferit si, odata cu ele, intregul spatiu din jurul casei. Pentru ca gradina sa fie cat mai putin afectata de frig, iata ce ar trebui sa stii pentru a o proteja!
1. Efectele frigului asupra gradinii
Vremea rece, cu precadere gerul, determina inghetarea apei din celulele plantei, fenomen care afecteaza peretele celular. Cum recunosti o planta care a fost afectata de inghet ? Prin aspectul sau distinct: aceste plante se innegresc, devin moi, iar forma lor se modifica.
Plantele perene capata o culoare maro, iar frunzele celor sensibile, care nu fac fata frigului, capata un aspect translucid. In plus, problemele legate de inghet devin cu atat mai grave in cazul plantelor care beneficiaza de soarele de dimineata: lumina calda determina dezghetarea rapida, ceea ce distruge peretele celular.
Plantele rezistente si cele perene, care fac fata gerului, pot avea si ele de suferit in urma unei perioade lungi de frig intens. In aceasta situatie, radacinile nu isi pot extrage apa necesara din sol si mor din cauza lipsei umezelii.
2. Minimizarea efectelor gerului
Cum prevenirea este mult mai indicata decat interventia ulterioara asupra plantelor afectate de inghet, iata cateva metode de minimizare a efectelor gerului:
- plaseaza in gradina plante rezistente ;
- evita ingrasamantul foarte bogat in azot, intrucat determina dezvoltarea partilor zemoase ale plantei, care pot avea de suferit in urma inghetului;
- asigura-te ca plantele sensibile, care nu fac fata gerului, sunt transportate intr-o zona sigura, ferita de frig;
- plantele cu boboci sensibili nu ar trebui puse in zonele estice ale gradinii;
- in lunile de iarna, nu ajusta prin taiere plantele sensibile; astfel, le vei proteja impotriva gerului;
- aerul rece ajunge mereu in zona cea mai joasa a gradinii, prin urmare, evita sa pui plante sensibile pe suprafetele predispuse la inghet.
3. Refacerea plantelor afectate de inghet
In cazul in care plantele din gradina au de suferit din pricina temperaturilor foarte scazute de peste iarna, este important sa iei masurile necesare pentru a le salva. Iata cateva sugestii:
- protejeaza plantele de soarele diminetii; daca nu le poti muta, acopera-le cu o bucata mare de material plastic negru care va bloca razele de lumina;
- inlatura partile inghetate ale unei plante la sosirea primaverii pentru a incuraja dezvoltarea unora sanatoase;
- hraneste plantele inghetate cu un ingrasamant special, care sa contina parti egale de azot, fosfor si potasiu.
4. Atentie la zapada
Zapada are marele avantaj de a oferi un strat de protectie, care apara plantele de inghet. Insa, pentru a te bucura de beneficiile omatului in gradina, tine cont de urmatoarele:
- inlatura excesul de zapada de pe ramurile copacilor, de pe arbusti si gardul viu pentru a evita deformarea acestora din cauza greutatii zapezii;
- elimina acumularile de zapada de pe acoperisurile serelor;
- foloseste sfori pentru a modela forma crengilor de conifere, astfel incat acestea sa nu fie afectate de greutatea stratului de zapada;
- evita sa pasesti pe iarba acoperita de zapada, intrucat gazonul va avea de suferit, lasand urme inestetice; de asemenea, aceasta practica poate incuraja dezvoltarea unor boli fungice care prolifereaza in mediile umede.
Sursa foto: brighthub.com
#zapada #iarna #frig #inghet #gradina
Frigul si gradina ta: ce trebuie sa stii
Frigul si gradina ta: ce trebuie sa stii Chiar daca zapada si gheata ofera o stralucire aparte gradinii tale pe timp de iarna, plantele acesteia au de suferit si, odata cu ele, intregul spatiu din jurul casei. Pentru ca gradina sa fie cat mai putin afectata de frig, iata ce ar trebui sa stii pentru a o proteja!

- 2011-12-06 2011-12-06
Articole din amenajarea-gradinii
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului