Amenajarea gradinii

#zapada #iarna #frig #inghet #gradina

Frigul si gradina ta: ce trebuie sa stii

Chiar daca zapada si gheata ofera o stralucire aparte gradinii tale pe timp de iarna, plantele acesteia au de suferit si, odata cu ele, intregul spatiu din jurul casei. Pentru ca gradina sa fie cat mai putin afectata de frig, iata ce ar trebui sa stii pentru a o proteja!

1. Efectele frigului asupra gradinii

Vremea rece, cu precadere gerul, determina inghetarea apei din celulele plantei, fenomen care afecteaza peretele celular. Cum recunosti o planta care a fost afectata de inghet ? Prin aspectul sau distinct: aceste plante se innegresc, devin moi, iar forma lor se modifica.

Plantele perene capata o culoare maro, iar frunzele celor sensibile, care nu fac fata frigului, capata un aspect translucid. In plus, problemele legate de inghet devin cu atat mai grave in cazul plantelor care beneficiaza de soarele de dimineata: lumina calda determina dezghetarea rapida, ceea ce distruge peretele celular.

Plantele rezistente si cele perene, care fac fata gerului, pot avea si ele de suferit in urma unei perioade lungi de frig intens. In aceasta situatie, radacinile nu isi pot extrage apa necesara din sol si mor din cauza lipsei umezelii.

2. Minimizarea efectelor gerului

Cum prevenirea este mult mai indicata decat interventia ulterioara asupra plantelor afectate de inghet, iata cateva metode de minimizare a efectelor gerului:

- plaseaza in gradina plante rezistente ;

- evita ingrasamantul foarte bogat in azot, intrucat determina dezvoltarea partilor zemoase ale plantei, care pot avea de suferit in urma inghetului;

- asigura-te ca plantele sensibile, care nu fac fata gerului, sunt transportate intr-o zona sigura, ferita de frig;

- plantele cu boboci sensibili nu ar trebui puse in zonele estice ale gradinii;

- in lunile de iarna, nu ajusta prin taiere plantele sensibile; astfel, le vei proteja impotriva gerului;

- aerul rece ajunge mereu in zona cea mai joasa a gradinii, prin urmare, evita sa pui plante sensibile pe suprafetele predispuse la inghet.

3. Refacerea plantelor afectate de inghet

In cazul in care plantele din gradina au de suferit din pricina temperaturilor foarte scazute de peste iarna, este important sa iei masurile necesare pentru a le salva. Iata cateva sugestii:

- protejeaza plantele de soarele diminetii; daca nu le poti muta, acopera-le cu o bucata mare de material plastic negru care va bloca razele de lumina;

- inlatura partile inghetate ale unei plante la sosirea primaverii pentru a incuraja dezvoltarea unora sanatoase;

- hraneste plantele inghetate cu un ingrasamant special, care sa contina parti egale de azot, fosfor si potasiu.

4. Atentie la zapada

Zapada are marele avantaj de a oferi un strat de protectie, care apara plantele de inghet. Insa, pentru a te bucura de beneficiile omatului in gradina, tine cont de urmatoarele:

- inlatura excesul de zapada de pe ramurile copacilor, de pe arbusti si gardul viu pentru a evita deformarea acestora din cauza greutatii zapezii;

- elimina acumularile de zapada de pe acoperisurile serelor;

- foloseste sfori pentru a modela forma crengilor de conifere, astfel incat acestea sa nu fie afectate de greutatea stratului de zapada;

- evita sa pasesti pe iarba acoperita de zapada, intrucat gazonul va avea de suferit, lasand urme inestetice; de asemenea, aceasta practica poate incuraja dezvoltarea unor boli fungice care prolifereaza in mediile umede.

Sursa foto: brighthub.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului