Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #albine #polenizarea plantelor

Foloseste-ti gradina pentru a ajuta albinele

Albinele polenizeaza 30% din recoltele folosite de oameni in industria alimentara. Numarul lor scade insa de la an la an si fiecare gradina poate oferi o mana de ajutor acestor insecte benefice.

Merele, dovleceii si castravetii sunt doar cateva dintre plantele alimentare crescute de oameni care nu pot supravietui fara polenizare . Sindromul depopularii coloniilor de albine ameninta o rezerva importanta de hrana a omenirii.

Daca iti pasa de situatia tot mai ingrijoratoare a albinelor, poti contibui la crearea unui habitat mai putin stresant, facand doar cateva modificari mici in gradina ta, astfel incat sa fie un mediu in care albinele sa fie binevenite.

 

Scaderea numarului albinelor la nivel mondial


Numarul albinelor la nivel mondial este in scadere inca din anii 1940, insa in ultimii ani situatia a devenit cu adevarat ingrijoratoare. Sindromul depopularii coloniilor de albine ameninta insasi existenta acestei specii.

Specialistii au explicat ca, desi transportul albinelor dintr-o tara in alta este ilegal, multi apicultori au adus in tara lor regine din zone indepartate, contribuind astfel la raspandirea virusilor si a altor boli care ameninta sanatatea unui stup.

Unul dintre parazitii cei mai daunatori, Varroa destructor, suge sangele albinelor si le infecteaza cu diversi virusi, scazand imunitatea pana cand albinele manifesta simptome asemanatoare oamenilor bolnavi de HIV/SIDA .

Sindromul depopularii coloniilor de albine ameninta mai ales albinele salbatice, al caror numar a scazut cel mai dramatic in ultimii ani, fara nicio explicatie clara din partea oamenilor de stiinta.

 

Gradina prietenoasa pentru albine


Daca vrei ca gradina ta sa fie un spatiu prietenos pentru albine si sa contribui activ la sustinerea acestei specii de insecte benefice, afla ce poti face pentru a ajuta albinele.

Unul dintre factorii cei mai mari de stres pentru albine este lipsa de hrana. Culturile cele mai raspandite sunt cele de cereale, porumb si soia, iar aceste plante nu produc nectar.

Imbogateste-ti gradina cu plante care produc si polen si nectar pentru a sustine populatia de albine din Romania. Cele mai atractive gradini sunt cele care au o varietate de plante care asigura flori din primavara pana in toamna. Chiar si legumele care fac flori sunt de ajutor albinelor.

Unele specii de albine salbatice folosesc stupi subterani, care nu trebuie deranjati. Daca gasesti un astfel de stup, protejeaza-l, deoarece poate fi folosit de mai multe generatii de albine. Stupii subterani pot fi gasit cel mai usor primavara, cand albinele sunt foarte active in jurul zonei, ce prezinta numeroase gauri mici in pamant.

 

Alte moduri de a ajuta albinele


Un alt mod de a sustine albinele este evitarea folosirii de pesticide toxice in gradina ta. Multe dintre ele pot afecta albinele si le pot impiedica sa se hraneasca, condamnadu-le la o moarte inceata si dureroasa.

Cumpara miere organica de la producatori mici pe plan local. Apicultorii mai mici produc miere de calitate mai buna si trateaza albinele mai bine decat marii producatori, interesati doar de maximizarea profitului, indiferent de binele albinelor.

Sursa foto: Pdphoto.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare