Umbra din gradina poate schimba perceptia asupra spatiului. Din cauza lipsei de lumina, acesta va parea mai mic. In ceeea ce priveste decorarea unei gradini umbrite cu plante ornamentale, va trebui sa ai in vedere cateva aspecte importante.
Climatul. Chiar daca ai o gradina umbroasa, nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie si umeda. Clima difera de la o zona la alta, in functie de relief. Astfel, poti avea o clima umeda sau o clima uscata. amenajarea gradinii se va face doar in functie de tipul de clima, deoarece umiditatea este un factor esential in dezvoltarea anumitor specii de flori.
Florile. Plantarea florilor se face in functie de rezistenta acestora la climatul din zona in care te afli. Pe langa acest factor, trebuie sa iei in considerare si culorile florilor. Plantand flori de culoare inchisa, precum violet, rosu, mov sau ablastru, cu sigurata nu vei obtine efectul dorit. Din cazua umbrei din gradina si a culorilor inchise pe care le au florile, acestea vor fi destul de greu de observat, ba chiar vor intuneca si mai mult zona. Opteaza pentru flori in nuante deschise precum alb, galben, roz sau alte culori pale, pentru a fi usor de observat. Totodata, florile deschise la culoare vor schimba si perceptia asupra gradinii, facand-o sa para mai mare.
Chiar daca ai o gradina umbroasa, poti planta in aceasta atat flori anuale, bianuale sau perene, dar si arbusti sau plante cataratoare . Alege plantele in functie de preferinte si de locurile in care vrei sa le plantezi.
Plante bulburoase
Florile rezultate din plante bulburoase sunt in general primele care infloresc. Ghioceii si stanjeneii pot fi plantati fara probleme sub copaci cu frunzis foarte bogat, deoarece acestia apar inainte ca pomii sa infrunzeasca. De asemenea, mai poti planta sub copacii care infrunzesc mai tarziu, flori precum lalele, zambile sau narcise.
Anemona este, de asemenea, o planta bulburoasa, care cuprinde peste 100 de specii. Desi in general aceste plante iubesc soarele, speciei Anemona blanda ii prieste un mediu umed si umbrit. Asadar, daca iti plac anemonele si pana acum nu ai putut planta aceste flori in gradina, opteaza fara probleme pentru aceasta specie pentru locurile umbrite din gradina ta.
Plante anuale si bianuale
Plantele anuale si bianuale sunt plante care trebuie plantate sau insamantate an de an. Iata cateva dintre florile potrivite pentru mediul gradinii tale:
Coleus (Coleus x hybridus) este o planta anuala care prefera locurile umbroase sau de semiumbra. Este o planta ornamentala care se planteaza prin seminte sau prin butasi. Frunzele acesteia sunt bicolore, astfel putand fi intalnita in nuante de verde cu alb, roz, galben, rosu sau purpuriu. Coleus atinge o inaltime de aproximativ 50-90cm si are un diametru de 20-30 cm.
Degetarul rosu ( Digitalis purpurea ) este o planta ornamentala de gradina care poate ajunge pana la inaltimea de 1 m. Inflorescenta acesteia este de jur imprejurul unei tulpini drepte si viguroase. Florile au forma unor clopotei. Acestea pot fi intalnite in nuante precum alb, roz sau purpuriu.
Balsamina (Impatiens balsamina ) este o planta anuala care se obtine prin plantarea semintelor la sfarsitul lunii aprilie. De asemenea, aceasta se mai poate inmulti si prin butasi. Planta poate atinge pana la 70cm inaltime si are aspectul unui copacel. Florile acesteia sunt mari, delicate si pot fi intalnite in nuante precum alb, roz, rosu sau violet. Acestea cresc direct pe tulpina plantei, printre ele putand fi observate frunze ovale si zimtate de un verde crud.
Sporul casei ( I. wallerana ) este cunoscuta mai mult ca fiind o planta de apartament. Aceasta poate fi crescuta si in gradina, intr-un loc umbros si umed. Pamantul in care este plantata trebuie imbogatit cu humus. Planta nu creste inalta, insa este recunoscuta pentru multitudinea de flori pe care le face. Florile sale pot fi intalnite in nuante de alb, roz, purpuriu, rosu, portocaliu, albastru sau mov.
Torenia fournieri este o planta care creste in tufe mici, rotunjite. Florile acesteia sunt mici si viu colorate, crescand si inflorind pe toata suprafata tufei. Pentru a inflori abundent este bine sa plantezi aceaste flori intr-un loc de semi-umbra si nu de umbra totala.
Plante perene
Plantele perene sunt unele dintre cel mai des folosite plante pentru decorarea gradinii . Acestea sunt preferate de majoritatea persoanelor deoarece, odata plantate, acestea vor inflori an de an.
Lacramioarele (Convallaria majalis)sunt unele dintre primele plante perene care infloresc. De obicei perioada de inflorire se alfa la inceputul lunii mai. Acestor flori le prieste o gradina umboasa. Deoarece lacramioarele nu au nevoie de multa apa, udarea acestora este necesara doar rareori, mai ales daca vorbim despre o gradina cu un climat umed.
Brebenelul (Hyacinthoides non-scripta) cunoscut si sub denumirea de zambila salbatica. Florile acesteia sunt asemanatoare cu cele ale zambilei, numai ca pe o singura tulpina cresc mai putine flori, culoarea lor fiind mov.
Feriga (Ferns) este o planta care iubeste locurile umbroase si umede. Desi nu face flori, este o planta utilizata adesea in decorarea gradinilor umbroase, datorita aspectului placut care rezulta din imbinarea acesteia cu anumite flori.
Alte flori perene pe care le poti planta in gradina sunt: Cretisoara (Alchemilla mollis), Brunera (Brunnera macrophylla), Cerceii doamnei (Dicentra spp.), crinul de toamna (Hosta spp), Pecetea lui Solomon (Polygonatum spp.) sau Primule (Primula spp. )
Plante cataratoare
Iedera (Hedera spp.) este o planta cataratoare care se adapteaza perfect unui mediu umed si umbros. Iedera poate fi folosita pentru acoperirea unui gard, a unui perete al casei sau chiar a trunchiului unor copaci. In cazul in care optezi pentru acoperirea trunchilui copacilor cu iedera, este foarte important sa controlezi cresterea acesteia pentru a nu ajunge si pe ramuri. Iedera se extinde cu repeziciune si de aceea o iedera cresuta pe trunchiul unui copac va necesita mai multe taieri decat una cresuta pe un zid. Culoarea frunzelor iederei difera in functie de soi, iar in majoritatea cazurilor sunt bi-colore. Florile sunt alb-verzui, iar dupa uscarea acestora iedera face niste fructe mici, negre.
Tufisuri
Pentru a-i da gradinii un aspect cat mai placut, gradinarii mai apeleaza si la plantarea unor tufisuri sau arbusti decorativi. Iata cativa dintre arbustii care atunci cand infloresc atrag privile oricui: Camelia japoneza (Camellia japonica ), Aralia japoneza (Fatsia japonica ,) Rhododendron, Tisa (Taxus baccata), Viburnum davidii.
Sursa foto : www.periodgardenpark.org