Amenajarea gradinii

#fertilizare sol #fertilizare #sol

Fertilizarea solului - rol si importanta

Ingrijirea plantelor presupune o atentie sporita si asupra elementelor nutritive din solul in care acestea cresc si se dezvolta. Cantitatea nutrientilor din sol, pentru un efect benefic, este necesar a fi in cantitati echilibrate, astfel incat sa poata fi asimilate.

Plantele legumicole, spre deosebire de cele ornamentale sau de cultura, necesita o cantitate sporita de elemente nutritive. Acestea pot fi chimice sau organice, in functie de utilizarea ulterioara a plantelor.

Pentru plantele leguminoase de consum, afanarea solului pe calea chimica nu este de speriat, aceste elemente se regasesc si in corpul uman, mai mult decat atat un aport suficient al acestora aduce beneficii si pentru organismul uman.

Este recomandata achizitionarea produselor pentru fertilizarea solului, din surse de incredere si magazine specializate. Varianta online pare sa aduca beneficii ce vizeaza in special reducerea timpului de deplasare pentru cautari. Astfel pe nuoricum.ro se pot regasi categorii diverse ce vin in ajutorul pasionatilor de plante si gradini.

Nu toate plantele prezinta o radacina ramificata si lemnoasa, astfel ele pot extrage doar elementele nutritive de la nivelul de suprafata al solului. Un alt aspect ce poate influenta dezvoltarea consta in faptul ca stratul de suprafata al solului prezinta un grad sporit de umezeala, ceea ce determina asimilarea in sensul ca se poate reduce capacitatea de absorbtie.

Rolul substantelor nutritive pentru plante

La fel ca pentru organismul uman, plantele au nevoie de suplimente ce constau in vitamine si minerale. Spre exemplu pe nuoricum.ro se regasesc ingrasaminte ce au in compozitie diferite elemente si substante chimice precum azotul, fosforul, calciu, magneziu, sulf, cupru, zinc, fier si alte elemente.

Azotul in cantitati corespunzatoare favorizeaza cresterea fructelor si desfasurarea normala a metabolismului. Utilizat in exces insa, acesta poate cauza o crestere doar la nivel vegetativ si o calitate redusa a fructelor. Carenta in azot se identifica sub aspect vizibil prin frunze ingalbenite.

Absorbtia apei in radacini este determinata de potasiu. Pe nuoricum.ro se regaseste sulfat de potasiu ingrasamant solubil in apa. Poate fi recomandat ca fiind un element important ce aduce beneficii in agricultura in special in anotimpurile cu temperaturi extreme, deoarece are proprietatea de a creste rezistenta la ger si seceta.

Acest element aduce un beneficiu in dezvoltarea armonioasa a fructelor si favorizeaza procesul de fotosinteza.

Lipsa potasiului din sol poate duce la efecte negative asupra plantelor, iar un exemplu pot fi acele pete verzi sau galbene de pe rosii.

Rolul calciului este de a intari peretii celulari ai plantelor si se regaseste in proportii ridicate in radacinile plantelor. In cantitati excesive poate cauza deficitul in asimilarea magneziului, cauzata de nivelul crescut de alcalinitate. Pe de alta parte, solurile cu deficit de calciu sunt acide, factor ce nu este bine tolerat de majoritatea plantelor. Efectele pot consta in mortificarea mugurilor sau oprirea plantei din dezvoltare. La unele plante se poate observa o rasucire a frunzelor si colorarea lor in nuante de galben - brun.

Moduri de administrare a ingrasamintelor

Din acest punct de vedere se regasesc doua modalitati - in functie de caile de absorbtie prin radacina, respectiv prin frunze. Alegerea modului de administrare si capacitatea de absorbtie a plantelor se orienteaza si pe faza de vegetatie a plantei, iar concentratia de substanta trebuie sa fie echilibrata in functie de stadiul evolutiv al acesteia.

Specialistii recomanda si a avea in vedere daca planta se afla in procesul de fructificatie, deoarece aceste substante pot afecta calitatea.

Ca forma de administrare a ingrasamintelor, acestea se regasesc sub forma solida pentru fertilizarea de baza si locala, iar pentru culturile de camp specialistii recomanda in general o combinatie intre fertilizarea lichida si cea solida.

Dozarea si cantitatea se poate respecta de pe prospect, dar si din indicatiile relatate de cei de la Nu Oricum.

In general este recomandat ca utilizarea ingrasamintelor sa fie dedicata unor anumite specii de plante, iar pentru modul general este bine sa notam cantitatile si modul de utilizare.

Plantele ornamentale pot fi destul de pretentioase sub aspectul ingrasamintelor, de aceea este recomandata orientarea spre o concentratie de azot mai ridicata in cazul plantelor ornamentale ce decoreaza prin frunze sau ingrasaminte speciale pentru orhidee etc.

Magazinul Nu Oricum este specializat in produse fitosanitare, ceea ce implica si categoria ingrasamintelor. Pasionatii de natura, gradina care doresc sa mentina aspectul sanatos al acesteia pot vizualiza diverse modalitati si produse pe nuoricum.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului