Amenajarea gradinii

#ananas #eucomis #floarea ananas

Eucomis, floarea ananas

Florile din genul Eucomis sunt plante decorative cu floarea asemanatoare fructului de ananas. Pot fi crescute in gradina , dar nu rezista bine la temperaturi scazute, astfel incat un ghiveci poate fi cea mai buna optiune.

Genl Eucomis apartine familiei Asparagaceae, iar floarea ananas este originara din Africa de Sud. Inflorescenta sub forma de chiorchine recomanda aceasta planta pentru gradinarii care cauta plante decorative cu aspect exotic, dar care sa nu fie foarte dificil de ingrijit.


Aspect


Plantele din genul Eucomis au frunze cerate, dispuse asemanator unei rozete. Floarea ananas are un singur ax floral pe care creste inflorescenta ce poate contine peste 100 de flori mici de culoare alb-verde.


Cultivare


Bulbii se planteaza in gradina la o adancime de 15 cm, intr-un sol fertil , dar bine drenat. Cele mai multe specii din genul Eucomis prefera lumina soarelui pentru intreaga zi.

Floarea ananas are nevoie sa fie udata in mod regulat, din luna aprilie pana la inceputul lunii octombrie. Umezeala excesiva poate insa provoca putrezirea bulbilor. Din acest motiv, este indicat sa verifici umiditatea solului inainte de udare.

Eucomis nu necesita taiere, dar eliminarea frunzelor uscate si a florilor moarte este recomandata toamna. Planta este rezistenta la cei mai multi daunatori, dar frunzele ei pot fi atacate primavara de melci.


Eucomis in ghiveci


Deoarece clima temperata nu ofera cele mai bune conditii pentru aceasta planta iubitoare de caldura si soare, floarea ananas creste cel mai bine intr-un ghiveci, care sa fie mutat in interior toamna.

Alege un ghiveci cu un diametru cat mai mare, dar care nu este foarte adanc. Distanta ideala intre bulbi este intre 7,5 cm si 15 cm pentru a lasa loc dezvoltarii frunzisului bogat.

Asigura-te ca solul este bine drenat si nu lasa farfuria vasului umeda prea mult timp. O data la doua saptamani poti hrani planta cu un ingrasamant lichid pentru plante de ghiveci .


Inmultire


Plantele din genul Eucomis pot fi inmultite cu usurinte prin seminte sau prin diviziunea bulbilor. Verifica bulbii toamna, inainte ca temperaturile sa scada sub 0 grade si separa bulbii noi crescuti langa cei maturi.

Bulbii noi pot fi plantati primavara in ghivece separate, intr-o zona unde se pot bucura de luma soarelui. Este recomandata udarea lor regulata in perioadele de crestere, de primavara pana toamna. Plantele tinere produc flori dupa doi, pana la cinci ani.

Floarea ananas poate fi inmultita si prin frunze. Alege o frunza sanatoasa, care tocmai a ajuns la maturitate, crescuta pe o planta care a fost udata suficient. Taie frunza la baza cu un cutit ascutit, fara sa atingi si celelalte frunze.

Frunza poate fi taiata pe lungime pentru a obtine mai multe plante noi. Introdu fragmentele de frunze la o adancime de 2,5 cm intr-un pamant special pentru propagarea prin taiere si asigura-te ca le depozitezi la o temperatura mai mare de 20 C.

Acopera vasul in care ai plantat frunzele cu o punga de plastic transparenta. Este recomandat ca de doua ori pe saptamana, timp de cateva ore, punga sa fie inlaturata, pentru a asigura circulatia aerului. Bulbii tineri se formeaza de obicei intre 8 si 10 saptamani la baza frunzei plantate.

Sursa foto: Africanbulbs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului