Amenajarea gradinii

#bio #fertilizator #organic

Diferenta intre fertilizatorul organic si cel inorganic

Ingrasamantul se adauga in sol pentru a furniza solului elemente nutritive pentru a stimula cresterea plantelor . Acestea contin substante esentiale pentru dezvoltarea florilor , printre care azot, fosfor, potasiu, sulf, zinc, fier si magneziu.


In functie de provenienta substantelor nutritive,  fertilizatoarele se impart in doua categorii: organice si inorganice.


Ingrasamintele organice


Fertilizatorul organic este fabricat din materiale care provin din lucruri vii cum ar fi balegar sau faina de oase. De asemenea, praful provenit de la pietre reprezinta o sursa excelenta de fosfor, iar in ciuda faptului ca acest ingredient nu este unul viu, este totusi unul natural. Acelasi lucru se poate spune si despre cenusa de lemn care contine potasiu.


Ingrasamintele organice sunt usor mai pretentioase ca si utilizare deoarece necesita mai multa rabdare, dar si un anumit timp de asteptare pentru a ajunge la forma dorita (in cazul balegarului – acesta trebuie sa fie uscat). Ele se pot utiliza si ca atare, insa exista riscul sa adaugi cantitati prea mari si sa fortezi cresterea in mod excesiv sau sa sufoci plantele.


In mod evident, ingrasamintele organice sunt recomandate pentru plantele care produs fructe si legume comestibile deoarece substantele primite la radacina patrund in seva arborelui si astfel in fructul acestuia. De aici rezulta ca fructele crescute cu fertilizatori organici sunt mult mai sanatoase si gustoase decat cele tratate cu fertilizatori chimici.


Ingrasamantul organic  se gaseste si in comert, sub forma lichida sau granule, insa acesta este si el procesat intr-o mica masura, astfel ca daca vrei fructe si legume 100% naturale si ai surse de fertilizator organic , ar fi bine sa te opresti doar la aceasta.


Ingrasamantul anorganic


Desi au avantajul ca sunt mai la indemana si mai ieftine decat ingrasamintele organice, cele anorganice sunt recomandate doar pentru stimularea plantelor de decor si in niciun caz pentru arborii producatori de fructe si legume comestibile.


Ingrasamantul anorganic provine dintr-o serie de ingrediente sintetice, care emuleaza intr-o oarecare masura efectele mineralelor de care plantele au nevoie.


Un alt dezavantaj al ingrasamantului anorganic este ca acesta are sanse foarte mari sa arda radacinile plantelor si astfel sa le distrugi iremediabil. Este necesar sa respecti intocmai instructiunile de pe ambalaj atunci cand folosesti un astfel de produs si sa nu te abati de la regulile si sugestiile pe care le gasesti acolo.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului