Amenajarea gradinii

#unelte gradinarit #gradinarit #gradina # dezinfectare unelte gradinarit

Dezinfectarea uneltelor de gradinarit

Uneltele de gradinarit sunt folosite la o varietate de activitati. Printre acestea se numara si indepartarea partilor bolnave ale unor plante, proces care poate determina transferul unor germeni periculosi pe instrumentele utilizate in gradina. Pentru a nu risca sa transmiti boli periculoase si la alte plante, afla cum iti poti dezinfecta uneltele de gradinarit!

Indeparteaza urmele de pamant intarit si alte resturi

Inainte de a demara dezinfectarea propriu-zisa a uneltelor de gradinarit, incepe prin a le curata de orice resturi care s-ar putea afla pe suprafata lor (pamant uscat, frunze moarte etc.). In acest sens, foloseste o carpa inmuiata in apa sau prosoape de hartie. Astfel, iti pregatesti uneltele pentru o dezinfectare eficienta, solutia putand patrunde in cele mai mici crapaturi ale instrumentelor folosite la gradinarit.

Insereaza uneltele de gradinarit intr-o solutie dezinfectanta

Exista o multime de produse care pot fi folosite la dezinfectarea uneltelor de gradinarit. In functie de alegerea ta, iata ce ar trebui sa faci:

  • Daca alegi o solutie pe baza de inalbitor (foarte eficienta), amesteca 4 litri de apa cu 500 ml de inalbitor intr-o galeata incapatoare. Introdu in galeata uneltele de gradinarit si lasa-le in interior timp de 10 minute. La final, clateste uneltele cu apa din abudenta pentru ca inalbitorul sa nu aiba timp sa penetreze materialul si sa ajunga, ulterior, la plantele din gradina. Retine ca, chiar daca solutia indeparteaza eficient agentii patogeni, risca sa corodeze uneltele in cazul utilizarii prea frecvente.
  • In loc de inalbitor, poti folosi la dezinfectarea uneltelor de gradina si etanol sau alcool izopropilic. Pentru ca dezinfectarea sa fie eficienta, este important ca alcoolul sa aiba un grad de puritate de minim 70%. Umple o galeata cu o cantitate suficienta de alcool pentru a acoperi o singura unealta. Introdu, pe rand, cate o unealta de gradinarit si lasa solutia sa actioneze timp de 1 minut. In cazul uneltelor mari, pur si simplu sterge-le cu atentie cu o carpa inmuiata in alcool. Nu clati uneltele dupa dezinfectare.
  • O solutie simpla si la indemana este dezinfectarea uneltelor de gradinarit cu detergent de rufe sau de vase. Adauga circa 200-250 ml ori grame de detergent intr-o galeata cu 4 l de apa. Introdu uneltele in galeata si lasa solutia sa actioneze pret de cateva minute. La final, clateste uneltele.
  • Sarurile cuaternare de amoniu, pe care le poti procura de la magazinele de specialitate, te ajuta, la randul lor, la dezinfectarea uneltelor de gradinarit. Nu trebuie decat sa urmezi instructiunile de folosire. In majoritatea cazurilor, sarurile trebuie amestecate cu apa. Clateste uneltele de gradinarit la finalul dezinfectarii.

Finalizarea procesului de dezinfectare

Indiferent ce produs ai folosi pentru a dezinfecta uneltele de gradinarit, este important sa le stergi intotdeauna la final cu o carpa uscata. Este cu atat mai important sa nu lasi ca solutiile apoase sa formeze pete pe unelte, care ar putea determina aparitia ruginei.

Foto: ehow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului