Cafeaua - o sursa bogata de azot
Aparent, cafeaua este o sursa bogata in azot, iar plantele care au nevoie de un sol mai acid, pot beneficia de anumite cantitati de azot. Astfel de plante sunt afinele, azaleele si rododendronii. Totusi, daca inentionati sa oferiti cafea acestor plante in ideea de a le imbogati solul cu azot, va trebui sa acordati o mare atentie plantei respective.
Daca turnati cafea la una din plante si frunzele ei incep sa se ingalbeneasca sau chiar sa se usuce, poate fi un semn ca planta a primit prea mult acid si nu ii prieste. O solutie ar fi sa diluati cafeaua inainte de a o turna la plante.
Cafeaua folosita pentru udarea plantelor trebuie sa fie cafea neagra
Daca doriti sa imbogatiti cui azot solul plantelor dumneavoastra si intentionati sa folositi cafea, asigurati-va ca este neagra, fara indulcitori sau lactate, pentru ca acestea pot atrage daunatori nedoriti.
Folositi cafea pentru a uda plantele o data pe saptamana
Desi cafeaua poate fi foarte utila pentru plantele care se bucura de solurile acide, nu trebuie abuzat de ea. Astfel, daca udati plantele cu cafea, se recomanda sa faceti acest lucru doar o data pe saptamana.
Cafeaua previne aparitia daunatorilor
Stropirea solului plantelor cu cafea, pe langa faptul ca serveste la imbogatirea solului cu azot, poate preveni aparitia unor daunatori. Mai mult, cafeaua tine la distanta animalele care ar putea strica plantele, cum sunt pisicile sau iepurii, acestea nesuportand mirosul de cafea.
Utilizari ale zatului de cafea
Persoanele carora le place cafeaua si beau 2 sau chiar 3 cesti pe zi, se vor bucura sa afle ca zatul ramas poate fi foarte util si nu mai trebuie aruncat. Iata cateva posibile utilizari ale zatului de cafea:
- Zatul de cafea este fertilizant - este foarte usor de folosit, fiind suficienta punerea lui direct in pamant, la radacina plantelor. Desi zatul este o sursa foarte buna de azot, efectele lui se vor observa abia dupa ce el este descompus.
- Zatul de cafea imbunatateste calitatea solului - datorita continutului organic, zatul ajuta la drenajul apei si la pastrarea umiditatii in sol. Totodata el contribuie la aerisirea substratului de pamant.
- Zatul de cafea este iubit de microorganismele benefice din sol si are darul de a atrage ramele.
- Zatul de cafea se poate folosi ca ingredient in compost.
- Zatul de cafea este foarte util pentru a mulci terenul, dar este nevoie de o cantitate mare.
- Zatul de cafea tine la distanta daunatorii care strica plantele, cum ar fi melcii si limacsii.
- Zatul de cafea este util la obtinerea vermicompostului, fiind foarte iubit de rame.
Sursa foto: pixabay.com