Amenajarea gradinii

# cafea plante # udare plante cafea #udare plante #cafea

De ce trebuie sa uzi plantele cu cafea! Sfatul expertilor in domeniu

Pentru multi dintre noi cafeaua de dimineata este un obicei bine instaurat, devenind o obisnuinta sau chiar o dependenta pentru ca sunt persoane care, efectiv, nu se isi pot incepe ziua decat dupa ce au baut o ceasca de cafea. Uimitor este faptul ca si plantele din jurul nostru se bucura si folosesc un pic de cofeina, atunci cand li se ofera ocazia.

Cafeaua - o sursa bogata de azot

Aparent, cafeaua este o sursa bogata in azot, iar plantele care au nevoie de un sol mai acid, pot beneficia de anumite cantitati de azot. Astfel de plante sunt afinele, azaleele si rododendronii. Totusi, daca inentionati sa oferiti cafea acestor plante in ideea de a le imbogati solul cu azot, va trebui sa acordati o mare atentie plantei respective.

Daca turnati cafea la una din plante si frunzele ei incep sa se ingalbeneasca sau chiar sa se usuce, poate fi un semn ca planta a primit prea mult acid si nu ii prieste. O solutie ar fi sa diluati cafeaua inainte de a o turna la plante.

Cafeaua folosita pentru udarea plantelor trebuie sa fie cafea neagra

Daca doriti sa imbogatiti cui azot solul plantelor dumneavoastra si intentionati sa folositi cafea, asigurati-va ca este neagra, fara indulcitori sau lactate, pentru ca acestea pot atrage daunatori nedoriti.

Folositi cafea pentru a uda plantele o data pe saptamana

Desi cafeaua poate fi foarte utila pentru plantele care se bucura de solurile acide, nu trebuie abuzat de ea. Astfel, daca udati plantele cu cafea, se recomanda sa faceti acest lucru doar o data pe saptamana.

Cafeaua previne aparitia daunatorilor

Stropirea solului plantelor cu cafea, pe langa faptul ca serveste la imbogatirea solului cu azot, poate preveni aparitia unor daunatori. Mai mult, cafeaua tine la distanta animalele care ar putea strica plantele, cum sunt pisicile sau iepurii, acestea nesuportand mirosul de cafea.

Utilizari ale zatului de cafea

Persoanele carora le place cafeaua si beau 2 sau chiar 3 cesti pe zi, se vor bucura sa afle ca zatul ramas poate fi foarte util si nu mai trebuie aruncat. Iata cateva posibile utilizari ale zatului de cafea:

  • Zatul de cafea este fertilizant - este foarte usor de folosit, fiind suficienta punerea lui direct in pamant, la radacina plantelor. Desi zatul este o sursa foarte buna de azot, efectele lui se vor observa abia dupa ce el este descompus.
  • Zatul de cafea imbunatateste calitatea solului - datorita continutului organic, zatul ajuta la drenajul apei si la pastrarea umiditatii in sol. Totodata el contribuie la aerisirea substratului de pamant.
  • Zatul de cafea este iubit de microorganismele benefice din sol si are darul de a atrage ramele.
  • Zatul de cafea se poate folosi ca ingredient in compost.
  • Zatul de cafea este foarte util pentru a mulci terenul, dar este nevoie de o cantitate mare.
  • Zatul de cafea tine la distanta daunatorii care strica plantele, cum ar fi melcii si limacsii.
  • Zatul de cafea este util la obtinerea vermicompostului, fiind foarte iubit de rame.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului