Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #copaci gradina #magnolii #foioase

De ce trebuie sa tii cont cand iti alegi copacii pentru gradina

Un copac poate trai timp de decenii si, in unele cazuri, chiar secole. De aceea, este important ca el sa se potriveasca perfect cu locul in care il plantezi. Asadar, trebuie sa iti faci timp si sa te gandesti bine ce si unde sadesti, pentru ca apoi nu prea mai ai cale de intoarcere.

 

Stabileste ce cauti



Incepe procesul de selectie prin a raspunde la cateva intrebari. De ce vrei un copac? Pentru umbra? Pentru aspect? Sau pentru a bloca vizual accesul vecinilor in curtea ta?

Trebuie sa stii ca pomii au si ei rate de crestere diferite. Cei de esenta tare cresc mai greu, dar si traiesc mai mult. Daca vrei umbra sau flori, atunci ai nevoie de unul cu crestere rapida. De obicei, acestia sunt mai mici, au lemn moale, si nu traiesc la fel de mult.

Daca ai o casa sau o curte mica, atunci si copacul pe care il plantezi nu trebuie sa creasca foarte inalt. Insa, indiferent de cat de mult spatiu ai, tine cont ca trebuie sa plantezi copaci scunzi in apropiere de casa si pe cei inalti, cat mai la distanta.

De asemenea, trebuie sa tii cont si de frunzis. Foioasele isi pierd frunzele toamna, astfel ca toata iarna au coroana dezbracata. Insa pana sa cada, spectacolul de culoare dat de frunzele ruginii este fantastic. Confierele, in schimb, sunt mereu verzi si isi pastreaza frunzisul pe tot parcursul anului.

In aceeasi masura, trebuie sa te gandesti si la tipul de frunze. Magnoliile, spre exemplu, au frunze mari, bogate, pe cand pinii au crengile acoperite cu ace, astfel ca nu asigura o foarte mare intimitate.

Ce trebuie sa iei in calcul

Sursa foto: arborhills.wordpress.com

Copacii pe care ii plantezi trebuie sa se integreze in peisaj. In plus, fiecare in parte are anumite cerinte pentru a supravietui cu succes intr-o curte. Unii nu rezista la frig, altii nu se potrivesc terenului pe care il ai in gradina ta. Unii prefera solurile umede, altii pe cele alcaline.

Copacii au, de asemenea, si dezavantaje. Cei cu spini nu sunt tocmai potriviti pentru casele cu copii. Altii fac multa mizerie, asa cum se intampla in cazul paltinului.

Anumiti copaci sunt mai toleranti de conditiile de la oras cum ar fi poluarea industriala sau cea provocata de autoturisme.

Dupa cum vezi, nu e chiar usor sa te hotarasti. Sunt o multime de lucruri care trebuie luate in calcul inainte de a cumpara pomii cu care sa iti ornezi gradina sau curtea, asa ca o buna documentare anterioara iti va prinde foarte bine.

Sursa foto: room-decorating-ideas.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului