Amenajarea gradinii

#sol #ingrijire plante # gradina toamna

De ce sa nu faci curatenie toamna in gradina

Inca de cand erai copil, bunicii te-au invatat sa faci curatenie in gradina de toamna, ca sa o pregatesti cum se cuvine pentru sezonul rece, iar aceste invataturi ti-au folosit si atunci cand ai devenit mare si ai avut propria gradina. Nu a trecut toamna in care sa nu faci curatenie generala in gradina? Ei bine, de acum te poti gandi de doua ori inainte sa strangi tot ce ar putea lasa un aspect dezordonat si neingrjit in gradina. O gradina de toamna in care nu ai facut curatenie prezinta cateva avantaje importante. Iata-le pe cele mai frecvent intalnite.


Frunzele protejeaza solul


Primul lucru pe care il faci in gradina de toamna inainte de inghet este sa strangi cu grebla toate frunzele cazute din pomii fructiferi sau din arbusti. Specialistii spun ca poti sari peste acest pas esential al curateniei de toamna, intrucat frunzele cazute formeaza un strat protector, ce protejeza solul de inghet. In plus, prin descompunere, frunzele furnizeaza solului substante nutritive, care mai apoi vor fi absorbite de radacinile legumelor, florilor sau arborilor.

Dezavantajul in acest caz ar fi faptul ca patura de frunze reprezinta un adapost ideal pentru insectele daunatoare, care primavara vor iesi la suprafata mai flamande ca niciodata.


Florile cu seminte, festin pentru pasari si animale


Iarna, cand mancarea se procura mai greu, pasarile si animalele de mici dimensiuni pot gasi surse de hrana in gradina ta. Cu o conditie: sa nu tai florile uscate si sa nu strangi fructele cazute din pomi. Pasarile se hranesc cu fructele uscate si cu semintele cazute pe sol sau ramase in capete uscate ale florilor. Unele pasari de mici dimensiuni se hranesc chiar si cu micile boabe de coacaze ramase prin arbusti.

Daca stii ca prin zone traiesc veverite, fii sigur ca vor da tarcoale gradinii, doar ca sa se graneasca cu delicioase seminte de zorele.


Plantele se autoinsamanteaza


Cele mai frumoase plante anuale din gradina se autoinsamanteaza, daca sunt lasate in gradina in sezonul rece. Acest lucru te scuteste sa cumperi seminte noi sau sa faci o noua insamantare. Dintre florile care se autoinsamanteaza anul viitor daca semintele s-au scuturat pe sol se numara garofitele de gradina, florile de camp, echinacea, galbenelele si macul californian. Lasarea plantelor sa se autoinsamanteze este o tendinta specifica gradinaritului organic, insa prezinta un dezavantaj.

Semintele unor plante pot fi purtate de vant in zone ale gradinii unde nu ti-ai dori sa creasca respectivele plante.


Ai mai putin de lucru in gradina


Uneori, curatenia din gradina de toamna poate dura cateva zile la rand si poate fi un consumator mare de timp si energie. Daca nu cureti gradina, poti avea mai mult timp la dispozitie pentru alte sarcini specifice acestei perioade. Decizia de a face curatenie ramane la latitudinea ta. Natura intrata in hibernare are si ea frumusetea ei si nimic nu este mai placut decat sa vezi cum pasarile se aduna in gradina sa ciuguleasca semintele uscate intr-o zi friguroasa de toamna.

Sursa foto: benedante.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului