Amenajarea gradinii

#flori #ingrasaminte #curatenie de toamna #varuire copaci

Curatenia de toamna in gradina

A venit toamna si gradina ta si-a schimbat radical aspectul starea. De la flori inflorite si frunze verzi, la plante ofilite, un covor ruginiu de frunze si copaci golasi. Iata cum sa vii in ajutorul gradinii si s-o ajuti sa treaca mai usor peste ravagiile toamnei.



Strangerea frunzelor


Aceasta operatiune ar trebui repetata o data la doua zile sau macar saptamanal, daca vrei sa eviti dezordinea din gradina. Frunzele pot fi stranse cu o matura mai aspra sau o grebla in gramezi. Daca nu ai nevoie de ele, le poti strange in saci mari de gunoi si arunca.
O alta varianta ar fi sa le strangi in gramezi si sa le arzi. Unii gradinari lasa frunzele pe pamant si le strang doar pe cele de pe alei sau terasa, protejand astfel pamantul de inghet pe timpul iernii.

Frunzele si fructele uscate pot fi transformate si in ingrasamant sau adapost peste iarna pentru alte plante. Gradinarii cu vechime folosesc un compostor, adica un vas mare in care amesteca si maruntesc aceste resturi pentru sa obtine un ingrasamant ideal.


Crengile uscate


Dupa culegerea fructelor, toti pomii trebuie curatati de crengile uscate. Unele cad singure din cauza vantului, altele trebuie rupte cu mana. Fii atenta si la trunchiurile vechi sau ramurile groase care stau sa cada. Vantul puternic si vijelia constanta din sezoanele reci le pot rupe dezorganizat si se pot produce astfel accidente nedorite.

Crengile uscate se ard sau se folosesc pentru foc.


Varuirea copacilor


Desi este o operatiune recomandata pentru a se face primavara, nu este gresit sa executi varuirea copacilor toamna cand gradina inca mai abunda de viermi si omizi. Inainte de varuit se curata bine scoarta copacului.


Saparea gradinii


Aceasta operatiune este inclusa tot in capitolul curatenia de toamna si se face numai dupa ce pamantul a fost curatat de frunze si alte resturi. Pamantul se sapa la suprafata, fara a fi sfaramat dupa, aceasta operatiune numindu-se mobilizarea solului, in limbajul gradinarilor. Scopul ei este facilitarea inghetarii pamantului la primii 20 cm pentru a impedica aparitia si dezvoltarea larvelor insectelor care ataca plantele de obicei si care hiberneaza in pamant iarna.


Aplicarea ingrasamintelor


Odata cu saparea pamantului gradinii, se pot aplica si ingrasamintele organice, iar frunzele si fructele uscate stranse si maruntite pot fi excelente pentru acest scop.


Protejarea florilor


Majoritatea florilor a caror tulpina ramane in picioare toamna, ar trebui protejate in sezonul rece. Unii gradinari aplica sticle de plastic, altii pungi de plastic , insa cea mai buna varianta poarta numele de musuroire . Musuroirea se realizeaza cu ajutorul unei lopeti sau sape si consta in aplicarea de pamant maruntit in jurul tulpinii, la o inaltime de 10-20 cm deasupra solului.

Pentru protejarea mai buna a plantelor se pot folosi saci de rafie, nu plastic, deoarece plantele nu mai pot respira. Sacii de rafie se prind lejer in jurul plantelor si pot fi umpluti cu paie, daca temperaturile coboara sub zero grade.

Pomii tineri sau cei care nu rezista bine la temperaturi joase, pot fi protejati in acelasi fel.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului