Amenajarea gradinii

#gheata #inghet #lucerna #curatare curte

Cum scapi de gheata din curte in stil eco

Primul inghet aduce cu el si preocuparea pentru indepartarea stratului de gheata din jurul casei in timpul iernii. Pentru a elimina aceasta problema, insa, nu este neaparat nevoie sa folosesti substante daunatoare mediului inconjurator. Cum scapi de ghata din curte in stil eco, afla in continuare!



1 Renunta la substantele nocive


Substantele nocive folosite pentru dezghetare afecteaza atat sanatatea ta si pe cea a familiei tale, cat si pe aceea a animalelor de companie. Pentru a scapa de riscul unor probleme grave, alege sa le elimini complet din ecuatie, preferand chiar sa scapi de gheata cu ajutorul unei lopeti. Chiar daca implica un efort consistent, astfel te asiguri ca familia, animalele din jurul casei, dar si peluza, nu sunt contaminate cu substante periculoase.

Daca o folosesti cu atentie, asfaltul din curte nu ar trebui sa fie afectat de loviturile lopetii.


2
Redu cantitatea de substanta


In cazul in care esti nevoit sa folosesti sare pentru a scapa de gheata din curte, este important sa reduci cat mai mult cantitatea acesteia. Cu alte cuvinte, actioneaza din timp, inainte de formarea unui strat gros de gheata, si aplica urmatoarele strategii, in functie de situatie:

- pentru zapada proaspata, in cantitati mici, foloseste direct o lopata si uita de sare;

- pentru a scapa de zapada umeda sau in cantitati mari, aplica sare de indata ce incepe ninsoarea pentru a evita formarea ghetii; bineinteles, daca zapada s-a adunat deja, indeparteaz-o cu o lopata, in prealabil;

- in cazul in care te confrunti cu straturi de sau cu polei, foloseste aceeasi strategie ca mai sus: aplica sare cat mai rapid, astfel incat sa nu permiti acumularea straturilor suplimentare de gheata.


3 Foloseste lucerna


Lucerna reprezinta o varianta eco utila, ce poate inlocui cu succes substantele nocive folosite de obicei la dezghetarea aleilor, trotuarelor etc. Odata ce o aplici pe suprafetele inghetate, nu numai ca nu vei mai aluneca, dar vei scapa si de stratul de gheata, intrucat lucerna contine azot. Daca vrei sa ii sporesti efectul, adauga nisip - acesta va mari aderenta, insa nu va topi si gheata.


4
Aplica degivranti eco


In comert vei gasi si o serie de degivranti ecologici, astfel incat sa nu fii nevoit sa apelezi la clasicele substante toxice . Unul dintre acestia este clorura de calciu. Aceasta poate fi aplicata sub forma uscata sau lichida, cea din urma fiind folosita la prevenirea inghetului. De asemenea, varianta lichida mai poate fi utilizata la umectarea sarii traditionale. Cum o obtii? Nu trebuie decat sa dizolvi granulele de clorura de calciu in apa.

De fiecare data cand achizitonezi din comert un agent de deszapezire si eliminare a ghetii, citeste cu atentie eticheta, pentru a identifica eventualele substante periculoase. Retine ca, printre altele, clorura de potasiu inhiba cresterea plantelor, avand, asadar, un efect nociv asupra mediul inconjurator.

O alta alternativa putin daunatoare este acetatul de calciu-magneziu, care afecteaza in mica masura betonul si plantele si nu contine sare.

Sursa foto: visualphotos.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului