Amenajarea gradinii

#gradina #buruieni #buruieni gradina # gradina de toamna

Cum scapi de buruienile din gradina de toamna

Chiar daca in timpul sezonului rece buruienile nu vor mai reprezenta o problema, este important sa te asiguri ca pe durata toamnei nu se inmultesc excesiv si nu iti produc pagube. Cum scapi de buruienile din gradina ta de toamna, afla in cele ce urmeaza!

1. Aplica mulci

O solutie eficienta de a scapa de problema buruienilor este aplicarea unui strat generos de mulci. Acesta are rolul de a sufoca plantele daunatoare, intrucat impiedica accesul luminii, necesar supravietuirii lor. Cel mai eficient tip de mulci pentru distrugerea buruienilor este cel dur, care contine aschii, rumegus si scoarta de copac.

Daca il preferi pe cel mai fin, compus din iarba taiata, frunze si paie, afla ca acest tip actioneaza mai eficient daca, in prealabil, aplici pe suprafata solului intesat de buruieni un strat de ziare sau de bucati de carton.

2. Uda solul din belsug

Buruienile pot fi smulse cu mai multa usurinta daca pamantul este umed. In lipsa unor precipitatii consistente pe durata toamnei, poti iriga chiar tu suprafetele cu buruieni ale gradinii, dupa care demara procesul de plivire. Daca gradina ta este prevazuta cu un sistem de irigare, permite-i sa functioneze cateva ore, la finalul carora vei putea smulge buruienile fara a afecta plantele pe care le iubesti, aflate in preajma lor.


3. Inlatura buruienile din fasa


Plantarea de toamna a florilor si legumelor care vor rasari anul urmator iti ofera o oportunitate excelenta de a reduce simtitor numarul buruienilor de pe suprafetele cultivate. Secretul consta in ararea pamantului de cel putin 2 ori. Dupa primul arat, asteapta circa 2 saptamani, timp in care semintele buruienilor vor germina. In momentul in care vei ara din nou (fara a mai patrunde foarte adanc in sol), vei indeparta si buruienile buclucase, iar pamantul va fi pregatit pentru a-ti primi plantutele.


4. Apeleaza la ajutorul sarii geme


Aleile frumos pavate din curte si gradina pot fi napadite cu usurinta de buruieni. Pentru a scapa de cele care fac aparitia printre crapaturile acestora nu este nevoie decat sa aplici sare gema pe zone afectate. Util este si Boraxul - daca optezi pentru acesta, asigura-te ca il aplici cu ajutorul unor manusi.

Este important de retinut ca ambele substante vor ucide atat buruienile, cat si plantele cultivate. Prin urmare, asigura-te ca le aplici doar in zonele in care nu ai sadit, in prealabil, flori, spre exemplu.


5. Toarna apa fierbinte peste buruieni


Daca gradina ta include si zone bine delimitate, fara plante pretioase, in care buruienile cresc nestingherit, poti recurge la o metoda simpla si eficienta de a le elimina, cu ajutorul apei clocotite. Tot ce trebuie sa faci este sa fierbi apa si, imediat dupa ce ai luat-o de pe foc, sa o torni peste buruieni. Pentru ca apa sa nu se scurga catre alte zone ale gradinii, foloseste un ceainic pentru a o turna.


6. Identifica buruienile


Pentru a putea scapa cu mai multa usurinta de ele, este important sa identifici buruienile din gradina, astfel incat sa le prevezi comportamentul. Spre exemplu, buruienile anuale traverseaza intreg ciclul de dezvoltare in doar cateva luni, dupa care se usuca si mor. Inainte, insa, pot imprastia o multime de seminte din care se vor dezvolta noi buruieni - tine evolutia lor sub control plivind buruienile inainte de producerea acestui fenomen.

Foto: homeimprovementpages.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului