Vopsitul gardului de lemn nu este o activitate dificila, ci una consumatoare de timp si repetitiva, care cere multa rabdare si un pic de indemanare. Insa, incearca sa vezi partea buna: rezultatul este ca vei avea un gard bine intretinut, aratos si atragator, care va rezista ani intregi.
Ianinte sa incepi sa vopsesti gardul ai nevoie de:
- Vopsea de exterior de buna calitate;
- Pensula de vopsea mica si mare ( eixta si varianta pentru spatii inguste );
- Carpe;
- Matura;
- Perie de sarma;
- Manusi de plastic si manusi de lucru, din piele;
- Apa calda;
- Diluant ;
- Haine de lucru ( pe care sa le poti arunca dupa folosire).
Daca vopsesti gardul inainte sa-l montezi
Vopsirea panourilor de gard inainte sa fie montate este mai usoara decat atunci cand trebuie sa stai in picioare, langa el, iar astfel, poti ajunge mai usor la toate fetele scandurii. Daca achizitionezi gardul sub forma de scanduri, iti va fi cu atat mai usor.
Panourile care stau stivuite inainte sa fie vopsite si montate, poti fi preluate pe masura ce le vopsesti si depozitate astfel incat sa se usuce natural. La manuirea lor, poti folosi manusile de lucru, deoarece te poti rani foarte usor cu aschiile de lemn.
Vopseaua se varsa intr-o galeata care sa-ti permita sa inmoi mai usor pensula in ea. Pensula se va scurge pe marginile galetii pentru a inlatura surplusul de vopsea si se va aplica treptat, cu miscari de jos in sus. Aplicarea vopselei se va face fara graba, incepand din partea superioara, astfel incat lemnul sa aiba timp sa absoarba vopseaua.
Mainile trebuie protejate de la bun inceput cu manusi de plastic. Nu uita sa vopsesti si capetele scandurilor pentru ca orice diferenta de culoare se va observa usor.
Daca vopsesti gardul gata montat
Se va incepe cu o fata a gardului, preferabil de la poarta, iar la aplicarea vopselei se vor avea in vedere si spatiile inguste dintre scanduri sau de la imbinarea panourilor. Cand ai dat un tur complet de gard, se trece in interior si se vopseste cealalta fata a gardului.
Trucuri:
- Ideal ar fi sa folosesti o vopsea de calitate buna (chiar daca e mai scumpa) deoarece contine inhibitori pentru razele ultraviolete, care nu vor mai putea ataca lemnul in timp si vor rezista mai bine si la intemperii.
- Desi seamana foarte bine intre ele, pensulele nu sunt toate la fel. Pensulele ieftine vor pierde rapid perii, iar manerul lor poate avea margini rigide, care iti pot face rani.
- Curata bine gardul, inainte sa incepi sa-l vopsesti. Gardul poate avea pe el diverse frunze uscate, paie, aschii, excremente de pasari, praf sau noroi. Poti folosi o matura mai aspra si/sau o carpa umeda.
- Daca e vorba de reaplicarea vopselei pe un gard vechi, este recomandat sa inlaturi mai intai stratul vechi de vopsea cu ajutorul unei perii de sarma. In acelasi timp, verifica si daca unele scanduri nu sunt afectate de termite si schimba-le cu altele noi, daca este cazul.
- Nu lucra in lumina directa a soarelui sau pe caldura mare deoarece vopseaua se usuca mai repede si se intareste, facand imposibila intinderea ei.
- Pune o scandura sub panoul pe care-l vopsesti, astfel incat sa nu murdaresti pensula cu pamant cand ajungi in partea de jos.