Amenajarea gradinii

#plante gradina #amenajare gradina #gradina

Cum sa-ti transformi gradina intr-o oaza de liniste si relaxare

 

Confortul pe care-l ofera un apartament este greu de combatut, dar stim ca de multe ori te-ai gandit cum ar fi sa ai o casa. Sa stai seara in gradina sau pe terasa. Desi, uneori ti se pare ca ai o gradina prea mica. Asa se intampla. Niciodata nu te vei multumi cu ce ai.

De aceea, venim in sprijinul tau cu mai multe idei care nu doar ca-ti vor transforma gradina intr-una de vis, dar vei avea impresia ca este mult mai mare decat a fost vreodata. Sau te vom ajuta sa-ti faci propria gradina in balcon.

Totul pleaca de la organizare, dar este important sa stii si ce plante se preteaza cel mai bine la spatiul de care beneficiezi.

Arbusti si tufe

Arbustii sunt perfecti pentru spatiile mici. In primul rand, acestia cresc foarte bine in ghiveci si pot fi la fel de usor mutati apoi in gradina sau, de ce nu, in balcon. Si un tufis de floricele ar da perfect in gradina ta. Hortensiile, azaleele sau rododendron sunt cele mai bune pentru ghivece. Merge si un smochin si un lamai, dar asta numai daca ai suficient loc in casa ca sa bagi ghivecele iarna.

Plante agatatoare

Orice spatiu poate fi folosit, uzitat la maximum. Te-ai gandit ce bine ar da, daca ai opta pentru o planta agatatoare? Orice astfel de planta este frumoasa, inclusiv vita de vie, de ce nu? Desigur, in cazul viei este nevoie de mai multa atentie, pentru ca necesita ingrijiri suplimentare.

In afara plantelor agatatoare, o gradina mai poate fi intregita si cu cosulete cu tot soiul de flori, pe care le poti atarna atat prin curte, cat si in balcon. Efectul este minunat daca aranjamentul este cat mai colorat.

O alta idee ar fi sa construiesti cateva rafturi exterioare sau polite din lemn, pe care sa poti pune mai multe ghivece cu plante sau, de ce nu, cu ceva legume, cum ar fi ardei iuti, ardei gras, usturoi. Chiar si fructe poti avea in balcon, cum ar fi capsunele.

Flori ornamentale

Inainte sa achizitionezi plante, este foarte important sa te stii ce fel de pamant este in gradina ta. Plantele sunt dependente de solul in care traiesc, iar daca nu sunt compatibile, atunci nici nu se vor dezvolta.

Ca regula generala trebuie sa stii ca plantele cu flori albe prefera soarele, in timp ce varianta pe galben-albastrui va ajuta un colt intunecat si umbros sa iasa din anonimat. Nu iti face griji, aceste ierburi nu cresc in inaltime si nu atrag insectele.

Bonsai sau arta japoneza

Pentru o gradina cat mai diversificata, arta japoneza vine in intampinarea ta. Pomisorii in ghiveci sunt o minunatie. Ficusul, artarul sau, de ce nu, bambusul, pot inflori, culorile fiind extrem de atractive iar paleta coloristica unica. In plus, au marele avantaj ca sunt foarte usor de intretinut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului