Amenajarea gradinii

#gradina #ingrijire gradina #pregatire gradina #sezonul cald #gradina vara

Cum sa-ti pregatesti corect gradina pentru vara

Chiar daca mai sunt cateva luni pana la vara, pregatirile de care gradina ta are nevoie necesita un ragaz prealabil suficient pentru toate interventiile benefice asupra conditiilor de dezvoltare a plantelor. Ia masuri din timp si fa toate demersurile corecte, astfel incat gradina ta sa intampine vara cu forte proaspete, in special daca vrei un spatiu plin de flori si de legume.


1. Pregateste jardinierele

"Accesorizeaza-ti" gradina cu mici jardiniere pentru florile din ghivece. Trebuie totusi ca temperaturile sa fie constante inainte sa incepi plantarea, altfel risti sa faci mai mult rau plantelor. Tine cont de preferintele individuale ale fiecarui tip de planta.


2. Scapa de buruieni

Este o munca foarte obositoare, insa nu poti lasa buruienile sa-ti acapareze spatiul florilor si al legumelor tale. Smulge-le, stropeste-le cu bicarbonat de sodiu sau cu solutii speciale din comert.


3. Adauga mulci si substante fertilizante

Chiar daca este cald afara, nu-ti fie frica sa pui mulci in zonele cu probleme. Retine apa, iar plantelor se vor dezvolta mai bine cu mulciul prin preajma. Fertilizatorii au rolul de a hrani florile si legumele, asa ca nu uita nici de ei.


4. Fa-ti un sistem de irigatii

In comert sunt disponibile furtune cu sisteme de irigatii incorporate, care lasa sa curga apa cu picatura. Cu astfel de sisteme nu numai ca economisesti apa, insa hidratezi planta chiar la radacina. Daca vrei un sistem mai performant, trebuie sa chemi o echipa de specialisti care se va ocupa de gradina ta. Poti folosi si stropitoare.


5. Compostul

Compostul este deosebit de benefic pentru plante, asa ca nu arunca resturile alimentare, nici frunzele si paiele pe care le ai prin gradina. Aduna-le intr-un butoi si lasa-le sa fermenteze. Compostul este gata atunci cand devine maro inchis si emana un miros de pamant.


6. Tunde arbustii si copacii

Daca inca nu ai facut-o, acum este momentul sa tunzi copaceii, arbustii tuia sau pomii fructiferi din gradina ta. Vrei sa te asiguri ca vor creste frumos si vor fi roditori in lunile ce urmeaza.


7. Planteaza flori de vara

Alege o varietate de flori de sezon cu care sa-ti infrumusetezi gradina. Trandafirii, galbenelele, gladiolele sau floarea soarelui, sunt flori spectaculoase si care nu necesita conditii speciale de crestere.


8. Nu uita de legume

Planteaza-le inainte de venirea caniculei. Se poate incepe plantarea rasadurilor de rosii si ardei timpurii, castraveti, varza, ceapa, vinete, usturoi, conopida sau telina.

Sursa foto: casasugar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului