Amenajarea gradinii

#gradina #gradina in miniatura #terrarium # plante terrarium

Cum sa-ti faci un terrarium

Terrarium sau terariul este o gradina in miniatura, o "jungla" de mici dimensiuni inchisa intr-un recipient din sticla. Tehnica de a infiinta o gradina de dimensiuni foarte mici a devenit populara in perioada victoriana, dar apoi lumea a uitat de ea. Din fericire, de ceva vreme terariile au inceput sa recastige teren atat in randul iubitorilor de plante cu state vechi, cat si in randul persoanelor care se gandesc sa aiba pentru prima data plante in casa.

Pentru a avea propriul terrarium ai nevoie de cateva elemente-cheie, fara de care nu poti obtine rezultate optime. Iata cum poti sa-ti faci un terrarium.

Alege vasul

In general, pentru terrarium ai nevoie de un vas transparent din sticla. Poate fi un vas ce imita forma unui acvariu, un vas cu baza foarte lata, un bol, o sticla ingusta sau orice alt vas care crezi ca poate fi folosit in acest scop.

Un terrarium poate fi construit si cu ajutorul unui vas din teracota, de forma unui ghiveci mai mic sau mai mare.

Alege pamantul si nisipul

Dupa ce ai stabilit marimea si forma vasului, a venit momentul sa alegi pamantul. Solul trebuie ales in functie de necesitatile plantelor pe care vrei sa le cultivi. Spre exemplu, cactusii au nevoie de pamant pentru plante suculente. Pe langa pamant, ai nevoie si de carbune activat.

Urmatorul pas este cumpararea unui saculet de nisip. Acesta va indeplini doua functii. In primul rand, va impiedica apa sa se evapore si solul sa se usuce, iar in al doilea rand va oferi un aspect estetic desavarsit terrariumului.

In functie de preferinte, mai poti adauga in terrarium pietris, pietre decorative si cateva bucati de muschi.

Realizarea propriu-zisa a terrariumului

Pe baza vasului transparent asezi un strat de carbune activat si mai amesteci o mana de carbune cu pamantul cumparat. Umple un sfert din vas cu amestecul de pamant si carbune. Preseaza usor pamantul pentru a elimina excesul de aer.

Cu grija, scoate plantele pe care alegi sa le tii in terarrium din ghivecele lor, cu tot cu pamant. Asaza-le in terrarium cu grija, dar nu le inghesui. Acum preseaza din nou solul, astfel incat sa uniformizezi pamantul din ghivecele plantelor cu cel existent in vas.

Daca iti raman spatii mari intre plante, le poti umple cu cateva bucati de muschi, cu nisip sau pietre decorative.

Uda plantele si pozitioneaza terrarium proaspat infiintat intr-un loc luminos din locuinta, insa nu in lumina directa a soarelui.

Ingrijirea terarriumului

Odata infiintat terariul, nu vei avea batai de cap cu el. Va trebui sa uzi plantele, in functie de necesitatile lor si, atunci cand acestea cresc in exteriorul vasului, trebuie sa le scurtezi frunzele.

Plante pentru terrarium

Este foarte important sa alegi cu grija plantele pentru terrarium. De obicei, se folosesc plante de mici dimensiuni - cactusi sau alte plante suculente, dar poti planta chiar si orhidee. Cu cat plantele pe care vrei sa le tii in terarrium cresc mai mult, cu atat ai nevoie de un vas mai mare.

Iata cateva specii potrivite pentru o astfel de gradina in miniatura: Dracaena sanderiana, Chamaedorea elegans, Maranta, Ficus pumila, Cordyline terminalis.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului