Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #gradina japoneza #gradina zen

Cum sa-ti amenajezi o gradina Zen la tine in curte

Gradinile japoneze sunt numite adesea si gradini Zen, intrucat transmit energie pozitiva si sunt adevarate refugii spirituale. Astfel, sunt create peisaje minimaliste compuse din pietre, nisip, pamant, arbori si arbusti. De cele mai multe ori, gradinile Zen sunt foarte mici, menite sa se vada dintr-un singur colt al curtii.

Gradinile Zen au fost fondate initial pentru a transpune esenta naturii, iar pietrele, pamantul si pietrisul erau folosite pentru a sugera munti si ape.


Nisipul si pietrisul, inlocuitori ai apei

Nisipul si pietrisul folosite in gradinile Zen reprezinta marea sau oceanul si sunt inlocuitori ai apei. Acestea sunt aranjate foarte meticulos, astfel incat sa creeze impresia de valuri. Pietrele reprezinta insulele care se ivesc din apa. In esenta, scopul acestor gradini este de a recrea la scara mica, exact cum s-ar vedea din avion, imbinarea dintre apa si uscat.



Principala diferenta dintre o gradina Zen si alte tipuri de gradini consta in lipsa elementelor vii. Desi uneori in amenajare este inclusa iarba, acesta este singurul element natural dintr-o gradina Zen clasica. Nici o specie de flori nu va fi intalnita in amenajarea unei gradini Zen.


Meditatie in gradinile Zen

In trecut, gradinile Zen au fost folosite in primul rand pentru practicile meditative ale calugarilor. Ineditul acestor locuri consta in faptul ca prin simplitate si putere de sugestie reuseau sa atraga vizitatorii care apreciau aceasta reinterpretare a naturii.



Intr-o gradina Zen, pietrisul trebuie greblat in fiecare zi pentru a imita fluxul apei. Pietrisul traditional pentru o gradina Zen este facut din granit zdrobit si poate fi alb-gri sau bej.



Pentru realizarea unei alei de nisip sau de pietris, mai intai se acopera pamantul cu o folie de plastic care sa impiedice dezvoltarea buruienilor si a ierburilor nedorite.


Frumusetea gradinii Zen depinde de starea de spirit a gradinarului

Calitatea gradinii Zen depinde foarte mult de starea de spirit a gradinarului. Pentru a crea o gradina deosebita, gradinarul trebuie sa fie in starea in care sa poata aprecia si contempla natura la adevarata ei valoare.



Sursa foto: architectureartdesigns.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului