Amenajarea gradinii

#flori gradina #borduri #amenajare gradina #gradina #sfaturi amenajare gradina

Cum sa-ti amenajezi gradina? Sfaturi pentru incepatori

Daca este prima oara cand amenajezi gradina, ti se poate parea un lucru intimidant. Ce plante trebuie sa cumperi? Cum ar trebui sa le aranjezi? Cat de des ar trebui sa le uzi? Exista o multime de variabile care merg in crearea unui design peisagistic perfect si poate fi dificil sa te hotarasti de unde sa incepi! Iata un ghid care te va ajuta sa creezi designul perfect pentru gradina ta.

1. Bugetul si planul

Inainte de a incepe amenajarea gradinii, documenteaza-te online sau in diverse reviste pentru a-ti face o idee despre cum vrei sa arate gradina ta. Afla ce plante vrei sa ai in gradina, si daca acestea se adapteaza conditiilor pe care le ai (sol, lumina etc). Apoi gandeste-te cum ai vrea sa amenajezi gradina. Ce borduri si ce pavele pentru alei sa alegi, ce alte decoratiuni sa adaugi si unde sa le asezi pe fiecare. Pentru a-ti fi mai usor, poti schita un plan pe o hartie.

Aloca un buget maxim lucrarilor si inainte de a te apuca de treaba scrie o lista cu tot ce ai de cumparat. Vezi daca te incadrezi in buget, iar daca-l depasesti revizuieste lista. Poate poti inlocui un material cu ceva mai ieftin, sau poateĀ  renunti definitiv la lucrurile inutile, ori le amani pentru mai tarziu.

2. Culoare, inaltime si textura

Pentru a crea un design coerent, va trebui sa iei in considerare cativa factori. Mai intai, alege o schema de culori. Poate vrei sa alegi o schema monocromatica in care toate florile sau plantele sunt similare in culoare. Sau poate doresti sa alegi culori care se complimenteaza reciproc.

De asemenea, gandeste-te la inaltimea plantelor, atat cand le plantezi, cat si in ce masura vor creste in cele din urma. Nimeni nu isi doreste ca plantele mici sa fie lasate in umbra de cele inalte. In plus, este important sa stii ca zonele in care plantezi flori de diferite inaltimi vor fi mult mai placute ochiului decat o zona unde totul are aceeasi inaltime.

In al treilea rand, ia in calcul textura. La fel ca inaltimea, alegerea plantelor intr-o varietate de texturi va crea interes. Utilizati plante cu frunze mici si mari. Includeti un anumit tip de iarba si poate include atat arbori, cat si plante mai delicate, inflorite. Cu cat texturile sunt mai diferite, cu atat peisajul va fi mai placut.

3. Alei si borduri pentru flori

Exista atat de multe lucruri diferite pe care le poti folosi pentru a crea alei si borduri pentru flori! Caramida, roci mari, pavele de piatra, lemn, sau chiar din plastic - oricare dintre acestea vor functiona, deci alege doar aspectul care iti place cel mai mult! Pe langa faptul ca ajuta la delimitarea zonelor si la crearea unui aspect interesant, acestea mai au un beneficiu. Fac ingrijirea si tunderea gazonului mai usoara si impiedica taierea accidentala a florilor.

4. Iluminarea gradinii pe timp de noapte

Multi oameni nu se gandesc cu adevarat la modul in care arata casa lor noaptea. Iluminarea gradinii poate face ca spatiul de relaxare din gradina sa arate mai primitor. Foloseste iluminatul pentru a lumina o alee, pentru a evidentiaza anumite plante sau pur si simplu, petru a creea o ambianta placuta. Pe piata exista o gama variata de lampi de exterior, iar modul in care le aranjezi depinde de rezultatul pe care vrei sa-l obtii.

5. Afla cand sa uzi

Ai totul plantat, acum trebuie doar sa le ingrijesti pentru a nu se usca. Stim cu totii ca plantele (indiferent de tipul acestora) au nevoie de apa pentru a supravietui. Cu toate acestea, este foarte important sa stii de cata apa are nevoie fiecare planta in parte si la cat timp are nevoie de udari. Evita udarea gradinii la orele amiezii, cand soarele este puternic, deoarece duce la arderea plantelor. In schimb, uda plantele dimineata, inainte de rasarit, sau seara, la apus.

6. Nu uita sa tunzi gazonul

Ingrijirea gazonului este foarte importanta daca iti doresti ca gradina ta sa arate perfect. Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac gradinarii incepatori este sa tunde iarba prea mult. Cand este foarte cald si seceta, nimic nu va duce la uscarea gazonului mai rapid decat tunderea acestuia prea scurt sau prea des. Pentru a-ti pastra curtea frumoasa si verde, incearca sa o uzi in mod regulat si sa nu o tunzi mai scurta de 6-8 cm.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului