Amenajarea gradinii

#pamant #sol #sol calcaros #pamant gradina #pamant calcaros

Cum sa recunosti si sa imbunatatesti pamantul calcaros

Solul bogat in carbonat de calciu poate reprezenta o adevarata problema pentru gradinari. Alcalin, sfarmicios, cu un continut redus de substante nutritive, solul calcaros poate fi identificat cu usurinta si, apoi, imbunatatit. Iata ce ai de facut!
 

Structura solului calcaros


Un pamant cu un continut ridicat de carbonat de calciu are un pH mai mare sau egal cu 7,5. Intr-un astfel de sol, cantitatea de carbonat de calciu este cuprinsa intre 10% si 30%, fapt care poate crea dificultati la cultivarea plantelor.
 

Aspect si descriere


Pamantul calcaros este albicios, sfaramicios si, in contact cu umiditatea, are tendinta sa se compacteze. Pe timp de vara, solul calcaros se usuca rapid. Un sol de acest tip, sub forma de bulgari de pamant, este presarat cu pietricele.

Un sol bogat in carbonat de calciu mai poate fi identificat si prin prezenta anumitor plante, cum ar fi mustarul, macul , trifoiul alb sau ciulinul.

Desi absoarbe eficient umiditatea, solul calcaros favorizeaza si inghetul profund. In plus, nu retine in mod corespunzator substantele nutritive, fapt care poate duce, spre exemplu, la cloroza (ingalbenirea) frunzelor - carbonatul de calciu impiedica asimilarea optima a hranei din sol.
 

Testarea solului calcaros


Pentru a testa pH-ul pamantului din gradina, poti recurge la un kit specializat sau poti pune in aplicare o metoda simpla. Ia o lingura de sol si pune-o intr-un vas, adaugand otet. In cazul in care apare o reactie chimica (amestecul da nastere unor bule albe), solul din gradina ta are un continut crescut de carbonat de calciu.
 

Solutii de imbunatatire


Intrucat este mai dificil de cultivat ca atare, printre altele deoarece solul calcaros nu contine o cantitate optima de substante nutritive, pamantul bogat in carbonat de calciu ar putea necesita imbunatatiri.

Astfel, este recomandata adaugarea unei cantitati generoase de compost si balegar bine putrezit. Metoda asigura un aport crescut de substante nutritive si materie organica in sol. Care sunt proportiile? Ai putea incerca sa adaugi cantitatea de balegar care incape intr-o roaba obisnuita la fiecare 2,5 metri patrati, asigurandu-te ca ingrasamantul natural patrunde bine in sol.

De asemenea, dupa plantarea rasadurilor, mai poti adauga un strat gros de mulci in jurul plantelor, care va contribui la mentinerea umiditatii in sol si, in timp, se va descompune, imbunatatind si mai mult calitatea solului calcaros.
 

Plante pentru pamant calcaros


In pofida faptului ca este uscat si are un continut scazut de substante nutritive, solul calcaros poate permite dezvoltarea anumitori tipuri de plante, printre altele specifice climei mediteraneene.

Plante precum musetelul sau albastreaua se descurca excelent in solurile sarace, calcaroase, adesea chiar mai bine decat in cele bogate in substante nutritive. Tot intr-o gradina cu pamant cu un continut ridicat de carbonat de calciu poti planta levantica, rozmarin, fenicul sau dafin, ce prezinta avantajul de a nu avea nevoie de udari regulate.

Daca iti doresti sa amenajezi o gradina de legume in sol calcaros, ai putea cultiva vinete, morcovi, telina, varza, salata, ceapa, mazare, cartofi, ridichii sau rosii.

Sursa foto: bestwayguides.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare