Amenajarea gradinii

#fertilizator #vermicompost #fertilizator ecologic #fertilizator gradina #obtinere vermicompost

Cum sa obtii cel mai bun fertilizator ecologic pentru gradina ta

Declarat cel mai bun ingrasamant organic pe care il poti obtine din reciclarea resturilor menajere, vermicompostul are micile lui secrete de fabricatie. Produs de ramele care digera gunoiul menajer din casa ta, fertilizatorul natural se obtine din anumite deseuri. Ramele care se vor ocupa de transformarea acestora in ingrasamant au unele pretentii de care va trebui sa tii seama.

4000 de rame la un kilogram de deseuri

Ramele stiu sa manance din plin, dar tot vei avea nevoie de o armata pentru a da gata o cantitate mare de deseuri menajere. 4000 de rame vor da pe gat intr-o zi un kilogram de resturi. Avantajul este ca, in timp, ramele se vor inmulti.

Ce sa nu pui in compost

Pentru a-ti proteja atat ramele, cat si simtul olfactiv, este recomandat sa nu arunci in vasul de reciclare urmatoarele produse: rosii, cartofi, lactate, resturi de carne, dovleac, resturi de pepene, coji de banana, coceni de porumb, ceapa si usturoi. Ultimele doua, chiar daca vor fi devorate de catre viermi, risca sa iti taie respiratia odata intrate in putrefactie. Acelasi efect il au si resturile de oase, carne si grasimi. Nu este indicat sa arunci nici multe citrice: o cantitate mare de acid ar putea sa iti omoare ramele.

Meniul preferat al ramelor

In rest, micutele masinarii de reciclat nu vor fi prea pretentioase. De la zat de cafea, frunze de ceai, coji de oua, malai, paine si pana la resturi de ziare, hartii trase la imprimanta sau cofraje de oua, ramele se arata dispuse sa devoreze tot.

Modul de compostare

Pentru cantitatile mici, produse in scopul intretinerii unor rasaduri din gradina ta, este bine sa amenajezi un vas cu inaltimea de 30 de centimetri. Fundul acestuia trebuie gaurit pentru a drena compostul. Sub vas se asaza o tava pentru colectarea lichidului. Acopera fundul vasului cu paie, hartie sau carton. Vasul trebuie umplut trei sferturi cu resturi menajere si restul cu pamant si nisip. Asaza ramele si lasa-le sa isi faca treaba.

Afaceri cu vermicompost

Pentru o afacere la scara mai larga, producerea vermicompostului iti va solicita amenajarea unor spatii mai mari in curte. Pe langa resturile menajere, poti folosi si gunoiul de grajd, frunze uscate sau paie. Produsul va trebui apoi sortat si impachetat. Vermicompostul este indispensabil pentru agricultura ecologica.

Sursa foto: liberogusto.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului