Amenajarea gradinii

#precipitatii #iarna #ingrasamant #plante #gradina #frunze

Cum sa prepari ingrasamant din frunze

Prepararea compostului din frunze este cea mai ieftina metoda de fertilizare a pamantului. Toamna este momentul potrivit pentru realizarea acestei activitati, astfel incat primavara nu vei mai fi nevoit sa cumperi ingrasaminte din magazine. Iata cum se realizeaza si cum se aplica ingrasamantul din frunze.

 

 

1 Aduna frunzele si plantele moarte

Este foarte important sa acorzi atentie continutului ingrasamantului pe care il vei realiza. Aduna frunzele moarte si uscate cazute din copaci si depoziteaza-le separat. Frunzele intregi se vor descompune mai greu decat cele rupte. Poti incerca sa le pisezi cu ajutorul uneltelor de gradinarit . Alaturi de frunze mai poti adauga iarba ramasa de la tunderea gazonului

Atentie! Separa plantele, frunzele si iarba de buruieni. Nu adauga niciodata buruieni in amestecul pentru ingrasamant. Semintele acestora vor rezista in timpul iernii, iar ingrasamantul va fi o sursa sigura de inburuienare a solului.

Inginerul Rosulescu Bogdan noteaza avantajele si dezavantajele ingrasamantului ecologic: "Avantajul consta in faptul ca primavara folosim un ingrasamant natural , obtinut fara prea mari batai de cap, de calitate, ieftin, fara costuri suplimentare. Iarba prezinta multe elemente chimice valoroase, capatate in urma fertilizarii gazonului, ele constituind acestui compost un minim de elemente necesare pornirii in vegetatie din primavara. In plus, un mare avantaj este dat de faptul ca nu mai avem probleme cu caratul ierbii rezultate din tuns, pur si simplu o "aruncam" in propria gradina cu un scop bine definit. Putem chiar sa avem acest loc special, unde dupa fiecare tuns al gazonului depozitam iarba.

Ca dezavantaj, este bine sa avem in vedere vedere faptul ca frunzele pot prezenta anumite boli sau diversi daunatori, care se inmultesc peste iarna, insa acest inconvenient poate fi evitat intr-o gradina ingrijita."

2 Realizeaza straturile de amestec

In cazul in care folosesti doar frunze, atunci asterne un strat de aproximativ 20-30 cm inaltime pe o portiune de pamant, apoi asterne un strat de pamant de gradina de 20 de cm. Repeta procedeul pana cand gramada a ajuns in jurul inaltimii de 1 - 1,5 m. Finalizeaza amestecul cu un strat de pamant, deoarece frunzele de suprafata pot fi luate de vant. Niveleaza straturile foarte bine.

Daca folosesti si iarba de gazon impreuna cu frunze uscate, atunci amesteca-le bine, pentru a realiza un strat omogen. In timpul verii, poti prepara ingrasamant doar din iarba de gazon si pamant, respectand aceleasi proportii.

3 Depoziteaza-le intr-un loc departe de casa

Atunci cand alegi locul pentru macerarea ingrasamantului, va trebui sa ai in vedere faptul ca aici se pot forma cuiburi de insecte, pasari, dar si sobolani, broaste sau serpi. Asadar, evita sa te apropii foarte mult de casa sau de anexele acesteia.

Poti construi un spatiu imprejmuit din sarma, pentru a evita imprastierea frunzelor. Avand in vedere ca vei avea nevoie de pamant, o alta varianta este depozitarea amestecului in groapa din care ai scos pamantul.

Exista persoane care opteaza pentru realizarea amestecului intr-un vas, deoarece nu au nevoie de o cantitate foarte mare. Aceasta varianta nu este intotdeauna si cea mai practica, deoarece precipitatiile si inghetul sunt factori cheie in procesul de putrezire. Asadar, daca optezi pentru aceasta varianta, asigura-te ca recipientul este expus in aer liber.

4 Lasa-le la macerat pe timpul iernii

In cazul in care prepari acest ingrasamant in lunile de toamna, este bine sa il lasi la macerat pana in martie – aprilie. Dupa ce zapada s-a topit poti amesteca continutul pentru a vedea gradul de omogenizare. In general, frunzele sunt descompuse in materie de 100%, ele nemaiputand fi diferentiate de pamant. In cazul in care observi bucati intregi, mai asteapta aproximativ o luna, fara a adauga nimic in plus peste amestecul deja existent.

5 Metode de utilizare

Ingrasamantul obtinut poate fi imprastiat in straturile de flori deja plantate, pentru fertilizare. In cazul in care ai un teren necultivat, este bine sa intinzi un strat de ingrasamant si sa il lasi timp 1-2 saptamani. Dupa aceasta perioada, sapa terenul pentru ca amestecul sa intre in substrat, apoi cultiva suprafata de teren.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare