Amenajarea gradinii

#gazon #plantare gazon #rulouri gazon #seminte gazon

Cum sa plantezi gazonul

Daca iti doresti ca pe perioada anotimpurilor calde sa te bucuri de un gazon de invidiat, atunci exista pentru tine doua metode. Diferenta dintre cele doua metode de plantare a gazonului este data de faptul ca una este foarte rapida, iar cealalta necesita timp si atentie.


Nu te grabi sa tragi deja concluziile! Merita sa arunci privirea pe ambele variante si la final poti decide care dintre cele doua este solutia potrivita pentru tine.

Important: Inainte de a va apuca sa cumparati cele necesare, este recomandat sa analizezi si sa pregatesti terenul.
 

1 Gazonul plantat


Primul pas pe care trebuie sa il bifati este aflarea pH-ului solului. Acesta se poate face doar cu un aparat special sau daca este posibil, poti apela la departamentul agricol din cadrul primariei.

Este important sa cunostiacest lucru pentru ca asa poti sti ce fertilizatori sa folosesti si ce tip de gazon sa alegi.

Pentru a putea sti cu exactitate ce cantitate de seminte sa poti planta, trebuie masurata suprafata pe care vrei sa o acoperi cu gazon.


Pregateste terenul


Inainte de a planta semintele, trebuie sa pregatesti terenul. Asigura-te ca ai inlaturat orice buruiana sau planta care poate sta in calea dezvoltarii optime a gazonului. Pentru ca acest lucuru sa fie sigur, trebuie sa afanezi pamantul in profunzime. Foloseste o lopata cu care sa patrunde mai usor in stratul de pamant. Dupa ce ai terminat, niveleaza pamantul si fertilizeaza-l.


Plantarea


Dupa ce au trecut aproximativ doua saptamani de la pregatirea spatiului pentru gazon, poti incepe sa distribui semintele cat mai uniform pe toata suprafata respectiva.

Pentru a fi sigur ca semintele sunt bine asezate in sol, poti folosi o unealta de gradina (lopetica). Nu fi foarte riguros insa, nu este o problema daca vor ramane seminte la suprafata.

Atentie: Nu plantati prea putine seminte, insa nici nu exagerati.


Pentru ca procesul de germinare sa fie unul cat mai corect, este nevoie de umiditate. Pentru asta se recomanda udarea frecventa a solului.
Dupa germinare se poate uda mult mai abundent solulul, insa incercati sa udati nu mai des de 2 ori pe saptamana.

Taiatul ierbii se recomanda abia atunci cand inaltimea firului de iarba ajunge la 8 centimetri.


2 Gazonul rulouri


Daca operatiunea de mai sus ti s-a parut mult prea dificila si vrei sa se intampla totul mai repede, atunci trebuie sa stii ca este nevoie sa umbli la portofel. Rulourile de gazon sunt ceva mai scumpe, dar montarea lor te scuteste de multa bataie de cap.

Atentie: Asigurati-va inainte de cumparare ca starea gazonului este una buna.

Montarea rulourilor de gazon se va face incepand cu primul rand si pastrand linia de margine ca orientare. Rand pe rand, le vei aseza pe fiecare dintre rulourile cumparate, verificand inainte daca exista denivelari sau gropi ce pot strica imaginea generala a gazonului.
Reparatiile se vor face cu o lopata mica sau o grebla, dupa caz.

Gazonul are nevoie de apa, asa ca nu uita sa stropesti primele rulouri montate, dar si dupa ce termini stropeste-l de 2-3 ori pe zi aproximativ doua saptamani.

Tunderea gazonului se va face abia dupa ce vor aparea radacinile, in tot acest timp evitandu-se calcarea ierbii si accesul persoanelor pe gazon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare