Amenajarea gradinii

#temperatura #copaci #plantare copaci

Cum sa plantezi copacul potrivit in locul potrivit - I

Copacii din curte si gradina reprezinta o sursa pretioasa de aer curat , insa se pot dovedi o reala pacoste in cazul in care nu sunt amplasati in locul potrivit . Cum alegi copacul potrivit si cum decizi unde sa il plantezi, descopera in continuare!



1. Tine cont de factorii de mediu


Pentru a putea alege copacii potriviti pentru curtea si gradina ta, este important sa tii cont de nevoile acestora. Cu alte cuvinte, este important sa fii la curent cu conditiile de mediu pentru a putea selecta acele specii de copaci adaptate climei in care traiesti.

Asadar, iata ce ar trebui sa ai in vedere:

Temperatura minima. In functie de zona in care locuiesti (campie, deal, munte), dar si de expunerea la vanturi si precipitatii, vei putea alege copacii care se vor dezvolta armonios in gradina ta. Afla care sunt temperaturile minime si maxime, care, desi nu variaza foarte mult pe teritoriul tarii, ti-ar putea limita optiunile.

Umezeala . In functie de specie, copacii pot tolera doar anumite niveluri de umezeala si ariditate. Alege cu grija, asadar, locul in care urmeaza sa ii plantezi, tind cont de umezeala solului, de nivelul de precipitatii etc.

Lumina. Tine cont si de cantitatea de lumina de care vor beneficia copacii tai. Retine, printre altele, ca majoritatea speciilor de pin au nevoie de lumina abundenta si nu vor tolera umbra.

Daunatorii. Fiecare zona are probleme cu un anumit tip de daunatori. In functie de problema specifica spatiului in care locuiesti, alege si copacii adecvati, preferabil rezistenti la daunatorii respectivi.

Poluarea. Substantele toxice din aer variaza de la o localitate la alta, in functie de dimensiunea acesteia, de existenta fabricilor poluante etc. Copacii trebuie alesi si in functie de acest aspect. Intreaba un specialist care este nivelul de toxicitate din aer specific localitatii in care traiesti, cat si care sunt speciile cele mai potrivite mediului in cauza.


2. Alege in functie de scopul copacilor


Iti doresti copaci care sa iti ofere umbra? Sau poate ti-ai propus sa plantezi arbori care sa iti delimiteze proprietatea?

Iata cateva dintre scopurile pentru care ai putea alege sa plantezi copaci:

Umbra. Cel mai raspandit motiv pentru plantarea copacilor in curte si gradina este umbra. In functie de nivelul de umbra de care vrei sa dispui, alege copacii adecvati. Cei mai potriviti sunt cei cu coroana bogata, insa nu ezita sa studiezi speciile de care esti interesat (intr-un parc ori o padure) in diferite anotimpuri pentru a descoperi cat de multa umbra ofera.

Estetica. Copacii reprezinta si o investitie in estetica spatiului din jurul casei, de aceea ai putea alege si in functie de forma lor la maturitate, de culorile frunzelor, a florilor si a fructelor, de felul in care pot fi aranjati intr-o gradina etc.

Protectie. Coniferele cu ramuri joase sunt o solutie potrivita pentru a proteja de privirile curioase un spatiu privat. O alta solutie este aceea a plantarii dese a copacilor, astfel incat frunzisul lor sa nu ofere vizibilitate in curte si gradina. Impotriva vanturilor, opteaza pentru o combinatie de conifere si foioase.

Limite. Copacii pot fi utilizati si pentru a-ti delimita vizual proprietatea. Pentru a nu-ti inchide complet curtea si gradina, opteaza pentru specii joase, dar stufoase.

Sursa foto: geograph.org.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului