Amenajarea gradinii

#artar #gradina #amenajare gradina #artar japonez

Cum sa plantezi artarul japonez la tine in gradina

Ti-ai dori un peisaj multicolor creat de un foliaj galben, oranj, burgundy sau purpuriu la tine in gradina? L-ai putea obtine daca plantezi un singur arbore spectaculos: artarul japonez, pe cat de simplu, pe atat de versatil.

Artarul japonez, denumit stiintific Acer palmatum, este unul dintre arborii cei mai gratiosi pe care ii poti creste in gradina. Poate fi cultivat in pamant sau in ghivece, in functie de varietatea pe care o alegi.


Alegerea locului de plantare

Artarii japonezi cresc excelent in orice tip de sol, cata vreme nu este prea umed si are un drenaj bun la nivelul radacinilor. Iata ce criterii ar trebui sa respecte locul de plantare:

  • Un loc cu sol bine drenat, lipsit de radacini superficiale in apropiere, asigura o intretinere minima a artarului japonez de-a lungul timpului, in special privind tratamentele antifungice. Daca plantezi arborele in ghiveci, trebuie sa aiba multe orificii de drenaj.
  • Alege un loc insorit, cu umbra partiala, astfel incat arborele sa poata supravietui caniculei si iernilor dificile.
  • Anumite varietati ale artarului japonez prefera umbra. Intereseaza-te asupra preferintelor varietatii pe care ai ales-o si asigura-te ca nu o expui prea mult razelor soarelui (care ar putea sa decoloreze masiv foliajul).
  • Este de preferat sa plantezi arborele pe o movila sau un pat ridicat pentru un drenaj excelent, care sa mentina sanatatea plantei.
  • Nu planta artarul japonez in zone umbrite permanent si racoroase, intrucat arborele va fi mai susceptibil imbolnavirii si va avea un foliaj decolorat.


Plantarea artarului japonez

Toamna este perioada ideala de plantare a artarului japonez, intrucat radacinile au timp sa creasca inainte ca pamantul sa inghete. Iar cum sfarsitul verii/inceputul toamnei este perioada ideala pentru toaletare, arborele va avea timp sa se dezvolte peste an.

Sapa o groapa in locul ales de 2-3 ori mai lata decat sfera radacinii artarului si suficient de adanca, incat sa incapa perfect (fara tulpina). Amesteca o parte din pamant cu doua parti de compost organic si umple spatiile din jurul radacinii, astfel incat sa obtii o movila care sustine tulpina arborelui.

Adauga mulci pe suprafata pamantului, insa nu prea aproape de radacina. Uda bine radacina si adauga apa, pe masura ce mai adaugi mulci. Daca plantezi artarul japonez in ghiveci, presara la baza acestuia pietricele, pentru un drenaj optim.

Intretinerea artarului japonez nu presupune masuri suplimentare, fata de cea a arborilor obisnuiti din gradina ta.

Sursa foto: bomengids.nl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului