Amenajarea gradinii

#apa #gradina #plante de gradina

Cum sa limitezi consumul de apa in gradina

O mare parte din costurile de intretinere ale casei se reflecta in factura de la consumul de apa. In cazul in care ai gradina si obisnuiesti sa folosesti apa menajera pentru ingrijirea ei este bine sa incerci sa ai un consum eficient. Iata cateva sfaturi pentru a economisi apa, timp si bani in curtea si ta:


1
Limiteaza expansiunea gazonului in locurile care nu sunt la vedere pentru ca intretinerea lui implica un consum ridicat de apa, mai ales pe timp de vara.

2
Foloseste o cantitate redusa de solutii fertilizante. In schimb, imprastie regulat compost peste plantele din gradina pentru ca acesta pastreaza pamantul mai umed astfel ca vei reduce udarile.

3 Uda iarba si plantele din gradina ta numai in caz de nevoie. Un test simplu pentru a verifica daca iarba din curte sau gradina are nevoie sa fie udata este sa o culci usor la pamant. Daca firele se ridica si revin la forma initiala nu mai au nevoie de apa, daca raman culcate este indicat sa le uzi.

4
O investitie de viitor poate fi plantarea unor pomi fructiferi de jur imprejurul gradinii. Umbra acestora va mentine mai mult timp apa in sol, nemaifiind nevoie sa faci udari in fiecare zi.

5
Uda plantele doar la radacina si evita sa imprastii apa peste frunze. Pe langa faptul ca economisesti apa, aceasta metoda reduce riscul de aparitie a bolilor si daunatorilor.

6 Opteaza pentru plante adecvate climei din zona in care provii pentru ca altfel vei fi nevoit sa le asiguri conditii speciale. Spre exemplu, plantele tropicale sunt foarte pretentioase la lumina si umiditate astfel ca va trebui sa le uzi in fiecare zi in perioada de vara.

7 Plantele din ghivece sunt mai expuse sa se usuce pentru ca radacinile lor au un spatiu limitat si nu pot sa se extinda in cautarea umezelii.

8 Ocupa-te de eficientizarea sistemului de irigatii . Evita sa folosesti o presiune prea mare si repara orice fisura aparuta.

9 Foloseste un furtun ce are atasat cap special pentru cresterea presiunii si eficientizarea consumului de apa. Cu ajutorul lui vei putea uda doar plantele care te intereseaza nu si pamantul din jurul lor.
 

10 Apeleaza la butoaie si alte recipiente pentru a strange apa de ploaie pe care o poti folosi ulterior pentru a uda plantele din gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului