Amenajarea gradinii

Cum sa iti protejezi gradina de bolile fungice

Fungii au efect devastator asupra plantelor din gradina. Pe deasupra, tratamentul plantelor bolnave se poate dovedi si foarte costisitor. Cel mai convenabil este sa recurgi la strategii de modelare si amenajare a rondurilor de plante din gradina pentru a pune bariere fizice impotriva acestor daunatori.

Ridica straturile

Straturile mai inalte ale culturilor din gradina ta vor asigura drenarea corespunzatoare a solului, impiedicand atacul fungilor asupra plantelor. Un pat mai inalt de plantare asigura si o aerare mai eficienta a rasadului de plante.

Uda plantele corespunzator

Nu inunda plantele din gradina in speranta ca vei avea o explozie de verdeata si inflorescente foarte rapida. Apa in exces si bolile fungice merg mana in mana. Intereseaza-te mai intai de nevoile plantelor din gradina ta si apoi gaseste solutia potrivita pentru a le uda.

Stropeste plantele in zorii zilei. Astfel, vor avea necesarul de apa fara a inregistra o umiditate crescuta in sol si in aer. Nu uda plantele direct pe frunze, doar radacina plantei are nevoie de apa.

Mulcirea solului

Acopera straturile plantelor din gradina ta cu mulci. Amestecul de frunze, paie si rumegus va proteja solul in care ai plantat florile tale preferate, regland temperatura. Nu se recomanda mulcirea in gradinile cu un sol bogat in apa.

Foloseste remedii naturale:

Aloe

Numeroase plante au rolul de fungicid organic, iar aloe vera este una dintre ele. Tine in frigider timp de o saptamana o frunza de aloe de la o planta matura. Piseaza apoi frunza si amesteca sucul rezultat cu apa in parti egale.

Arpagic

Toarna apa clocotita peste o legatura de frunze de arpagic tocate. Lasa sa se raceasca si apoi stropeste de cateva ori pe saptamana plantele atacate. Face minuni pentru dovlecei, pepeni si castraveti.

Bicarbonat de sodiu

Dizolva o lingura de bicarbonat de sodiu in 4 litri de apa. Adauga si doua linguri de ulei de gatit. Solutia este un fungicid extraordinar pentru prevenirea infectiilor la rosii si alte legume. Tot ce ai de facut este sa pulverizezi solutia o data pe saptamana pe sol.

Ceai din compost

Pune o lopata de compost la macerat intr-o galeata cu litri de apa. Amesteca zilnic timp de doua saptamani, apoi strecoara si stropeste frunzele plantelor.

Sursa foto: tenderrosse56.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare