Doar pentru ca vara este deja departe, nu ai niciun motiv sa iti abandonezi gratarul in garaj si sa il folosesti abia cand vremea se va incalzi din nou. Iar daca planuiesti o petrecere in curte cu prietenii, la un gratar, este important sa il cureti si sa il intretii pentru a te bucura de el cat mai mult timp. Cum procedezi, descopera in continuare!
Reguli esentiale
Pentru ca gratarul tau sa aiba o viata lunga , iata cateva sfaturi de care sa tii cont:
- gratarele sunt diferite: regulile de curatare pot varia de la un gratar la altul, de aceea este important sa citesti manualul de instructiuni inainte de a te apuca de treaba;
- curata la temperatura ridicata: momentul ideal de curatare a gratarului este imediat dupa ce ai luat ultima bucata de carne; in masura in care timpul ti-o permite, curata de indata grasimea acumulata si resturile lipite;
- foloseste o folie protectoare: imediat dupa ce ai terminat de curatat gratarul, acopera-l cu o folie de protectie si depoziteaza-l intr-o zona ferita; astfel, eviti eventualele probleme care ar putea aparea in special daca gratarul nu este folosit o perioada mai indelungata.
Ustensile de curatat
Inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca ai la indemana ustensilele necesare pentru a-ti putea curata eficient gratarul. In general, vei avea nevoie de un burete de sarma pentru vase, de cateva carpe, un vas de apa calda cu sapun si de un ziar pe care sa lasi gratarul sa se usuce, la final.
Afla, in continuare, cum iti poti curata gratarul in functie de tipul de care dispui:
1. Gratarul cu carbuni
Mai usor de curatat in comparatie cu gratarul pe gaz, cel cu carbuni trebuie abordat de indata ce ultima bucata de carne este gata. Foloseste burete de sarma pentru a elimina grasimea si repeta procesul - apeland la vasul cu apa cu sapun - pana cand grilajul ramane curat. O data pe luna, spala gratarul cu bicarbonat de sodiu sau orice alt produs usor abraziv pentru a elimina eventualele reziduuri ramase.
2. Gratarul pe gaz
In mare, gratarul pe gaz se curata intocmai ca unul cu carbuni, diferenta fiind ca primul tip de grill este mai complex, incluzand mai multe piese care trebuie, la randul lor, igienizate. Inainte de a incepe procesul de curatare, nu uita sa opresti alimentarea cu gaz.
In functie de tipul de de care dispui, va trebui sa cureti, cu apa calda cu sapun, grilajul, termometrul, arzatoarele, tavita pentru scurgerea grasimilor, butoanele de reglare a temperaturii etc. Ocupa-te de fiecare in parte si nu uita sa cureti si interiorul gratarului pe gaz.
3. Gratarul din otel inoxidabil
Nu in ultimul rand, gratarul din otel inoxidabil se va curata intocmai ca tipurile mentionate mai sus, cu conditia sa tii cont de cateva aspecte:
- nu folosi niciodata o substanta abraziva pe suprafata acestuia;
- caldura excesiva decoloreaza otelul inoxidabil;
- sosurile acide si marinatele risca sa corodeze metalul;
- umezeala este un inamic periculos - asigura-te ca iti acoperi gratarul.
Sursa foto: thekitchn.com