Amenajarea gradinii

#ingrijire #bradul de craciun #brad in ghiveci

Cum sa ingrijesti bradul de ghiveci

Nu mai e foarte mult pana la Craciun, cand toti ne dorim un brad in casa, pe care sa-l impodobim conform traditiei. Dar daca anul acesta ai face o exceptie si ai cumpara din timp un bradut in ghiveci , care sa-ti ramana aproape tot restul anului si sa nu fie aruncat imediat dupa sarbatori, cand se usuca!


1. Alege bradul potrivit


La achizitionarea bradului, fereste-te pe cat posibil de orice brad care are ramuri uscate sau maronii. Este clar ca nu se afla intr-o stare prea buna si exista sanse sa se usuce de tot in urmatoarea perioada.

Cauta cu atentie crengile cu ace verde crud si tulpina acestuia, a carei scoarta trebuie sa fie sanatoasa.


2. Introdu gradual bradul in casa

 

Daca abia l-ai cumparat, nu face imprudenta de a-l baga in casa imediat. Ideal ar fi sa-l tii afara cateva zile, apoi pe terasa, apoi pe balcon si abia la final sa-l aduci in casa. Odata adus la caldura, bradul va avea tendinta sa creasca.

Asigura-te mai intai ca indepartezi de pe el toate insectele si larvele lor care apar pe masura ce bradul se obisnuieste cu caldura si aeriseste deseori camera pentru a-i asigura ventilatia necesara.


3. Uda-l des si abundent


Este foarte important sa uzi bradul imediat ce ai adus bradul acasa si l-ai fixat intr-un ghiveci cu pamant. Udatul se va realizat zilnic, cu o cantitate de circa 1 litru de apa, daca bradul are o inaltime de pana la 1,50 m. Verifica totusi daca acesta absoarbe apa de la o zi la alta pentru ca sunt foarte multe soiuri de brad si fiecare se comporta diferit.

Udarea se face numai in jurul trunchiului si nu uita ca ghiveciul trebuie sa fie de dimensiuni mari, aiba gauri pe fund si o farfurie mare sub el pentru apa.

O alta modalitate de a-i asigura umezeala este sa pulverizezi apa pe el, astfel incat si crengile lungi sau cele din varf sa beneficieze de apa.


4. Tine bradul departe de sursele de caldura


Sfatul gradinarilor este sa introduci bradul in casa cat mai tarziu posibil si pe durate cat mai scurte de timp. Nu uita ca mediul natural al bradului este zona rece si vantoasa de munte.

Cu toate acestea, in zilele de Craciun toata lumea vrea sa se bucure de brad, asa ca va fi inevitabil sa-l duci in casa.

Nu-l amplasa sub nici o forma langa calorifer sau instalatia de aer conditionat. Contrar obiceiului des intalnit la noi, nu este necesar ca bradul sa stea la geam, unde exista si caloriferul, ci in orice colt vizibil al camerei sau intr-o zona in care nu impedica traficul.

La impodobirea bradului , incearca sa nu incarci foarte tare crengile, care se pot rupe sub greutatea ornamentelor. Dupa despodobire, bradul se va duce imediat afara, unde se simte cel mai bine.


5. Amplasarea bradului in exteriorul casei


Indiferent ca vrei sa-l tii in ghiveci sau sa-l replantezi in pamant, alege intotdeauna o zona umbroasa, unde nu bate soarele toata ziua. Zona de nord a curtii ar fi de preferat, umbra unor cladiri sau a unui gard.

Ingrasamantul este absolut necesar pentru dezvoltarea armonioasa a bradului, iar crengile, acele si scoarta acestuia tocate marunt constituie un ingrasamant excelent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare