Amenajarea gradinii

#plante #gradina #gradina organica

Cum sa incepi o gradina organica

In ultimii ani, a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre alimentatia eco, despre fructele si legumele bio si despre cat de sanatos este sa traiesti consumand produse neatinse de ingrasaminte chimice. O solutie viabila este sa ai o gradina organica. Indiferent ca stai la curte si ai gradina, indiferent ca locuiesti intr-un apartment, este bine sa stii ca poti incepe sa gandesti eco si sa-ti faci o gradina organica.

Gradina organica in propria gradina

Gradina organica insemana, in linii mari, eliminarea ingrasamantului sintetic si a pesticidelor si cultivarea unor plante adapte bine zonei in care se afla gradina. Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa incepi o gradina organica.

Alege locatia

Locul de amplasare a gradinii este important in conceptul de "gradina organica". In general, cel mai bun loc este cel care este mangaiat zilnic de razele soarelui cel putin 8 ore. Pentru inceput, orienteaza-te catre spatii mici. O gradina mai mica presupune mai putin de munca si mai putine cheltuieli.

Alege plantele cu cap

Multi gradinari considera ca daca planteaza cat mai multe plante in gradina, va fi bine. Expertii in gradini organice spun ca in cazul acestui tip de gradini, nu cantitatea primeaza, ci calitatea. Cultiva mai putine plante si alege doar legume sau fructe despre care stii ca se dezvolta bine in zona ta.

Foloseste fertilizatori organici

Daca planuiesti sa ai o gradina organica, atunci si fertilizatorii trebuie sa fie organici. Gunoiul obtinut de la cai, gaini sau oi este ideal pentru a oferi solului ingrasamantul de care are nevoie. Evita pe cat posibil sa folosesti pesticide si substante chimice. Acest lucru nu este valabil doar pentru gradina, ci si pentru ona din apropierea ei. Daca langa gradina de legume ai gazon si il stropesti cu solutii chimice, este foarte posibil sa nu mai ai o gradina organica corespunzatoare.

Compostul din resturi de alimente este o solutie excelenta pentru gradina organica.

Incearca stratul inaltat

Stratul inaltat este ideal pentru o gradina organica, intrucat nu ai nevoie sa calci pe el pentru a strange recolta. Startul inaltat este o solutie eficienta mai ales in cazul plantelor pe care le poti recolta de mai multe ori intr-un an: spanac, morcovi, ceapa, usturoi, patrunjel, marar, salata verde, ridichi si capsuni. Cu cat spatiul dintre randuri este mai mare, cu atat sansele ca plantele sa se imbolnaveasca sunt mai mici.

Gradina organica in casa

Multe persoane care locuiesc la bloc si nu au unde sa isi infiinteze o gradina tanjesc sa aiba propriile plante. Gradina organica poate fi "instalata" si in casa, spun expertii. Foarte multe legume pot fi cultivate in ghivece. Cumpara pamant de la orice magazin de bricolaj, cateva ghiceve de diverse dimensiuni si cultiva legumele pe care obisnuiesti sa le consumi cel mai des. Avantajul unei gradini organice este acela ca stii exact ce fertilizatori folosesti, ce pamant folosesti si esti sigur ca plantele nu au fost stropite cu pesticide sau alte substante chimice.

Foto: thedailygreen.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului