Amenajarea gradinii

#plante toxice #gradina #ingrijire gradina #masina de tuns iarba

Cum sa gradinaresti in siguranta

Munca in gradina poate parea o activitate sigura, la prima vedere. Cu toate acestea, an de an, sute de mii de oameni au de suferit de pe urma accidentelor care au loc in jurul casei. Vrei sa gradinaresti in deplina siguranta indiferent de sezon? Iata de ce ar trebui sa tii cont!



1 Foloseste cu precautie masina de tuns iarba si drujba


Lamele ascutite ale masinii de tuns iarba, cu mii de rotatii pe minut, se pot dovedi foarte periculoase, daca aparatul nu este manuit cum trebuie. Inainte de a a-ti cosi gradina si peluza, asigura-te ca suprafata respectiva nu este acoperita de bete, pietre si alte obiecte care ar putea ricosa in urma contactului cu lamele masinii de tuns iarba.

De asemenea, este indicat sa porti o pereche de cizme sau alte incaltari de acest tip care te-ar putea proteja de lamele ascutite ale masinii. In general, accidentele apar la nivelul picioarelor, iar o pereche simpla de incaltari - de tipul slapilor sau a tenisilor - nu iti va oferi protectia necesara.

In ceea ce priveste drujba, daca ai chiar si cea mai mica ezitare cand vine vorba de folosirea acesteia, chiar si dupa ce ai citit manualul de utilizare, apeleaza la serviciile unui profesionist, pentru a evita eventualele accidente.


2 Protejeaza-te din cap pana in picioare


Atunci cand folosesti substante chimice in gradina, este esential sa te protejezi cu ajutorul unor manusi. Ideale sunt cele fabricate din nitril, un material prin care cele mai multe substante nu pot patrunde. Insa, chiar si atunci cand realizezi activitati de rutina in jurul casei, asigura-te ca mainile tale sunt acoperite: astfel eviti problemele cauzate de aschii si taieturi, dar si formarea bataturilor.

Nu ar trebui sa ignori nici protectia oferita ochilor, adesea neglijati. Ori de cate ori folosesti masina de tuns iarba sau tai lemne, foloseste ochelari de protectie.

Nu in ultimul rand, nu uita de sanatatea plamanilor tai. Gradinaritul in prezenta unor substante ca sulful sau a muschiului de turba poate fi nociv pentru plamani. Pentru a-i proteja, alege sa porti o masca special conceputa pentru a nu permite inhalarea substantelor periculoase.


3 Atentie la plantele toxice


Fara ca tu sa stii, in gradina ta se pot afla o serie de plante toxice , cu efecte care se vad fie la simpla atingere, fie daca acestea sunt ingerate. Pentru siguranta ta si a familiei tale, descopera ce plante iti infrumuseteaza gradina inainte de a te ocupa de ingrijirea sau inlaturarea lor.

Iata cateva dintre plantele otravitoare care se pot regasi si in gradina ta: iedera, glicina , ciumafaia, leandrul, ienuparul, ruscuta, omagul de gradina, talpa-ursului, brandusa de toamna, anemona, narcisa, matraguna, cucuta etc.


4 Atentie la scara


Daca esti nevoit sa folosesti o scara cand lucrezi in gradina, atunci tine cont de cateva sfaturi menite sa iti garanteze siguranta deplina:

  • lucreaza intotdeauna din fata, nu din partile laterale;
  • nu te intinde mai mult decat iti permite inaltimea scarii;
  • asigura-te ca scara se afla intr-o stare buna (ca nu este ruginita, rupta, crapata, cu trepte lipsa sau subrede etc.);
  • apuca bine scara atunci cand lucrezi la inaltime;
  • fixeaz-o cu atentie inainte de a te sui pe ea;
  • asigura-te ca treptele sunt curate si nu favorizeaza alunecarea.


Sursa foto: b2bfightingrobots.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului