Amenajarea gradinii

#plastic gradina #design gradina #amenajare gradina #gradina #utilizare plastic gradina

Cum sa folosesti mai putin plastic in gradina

In general, oamenii folosesc mai mult plastic decat isi dau seama, iar gradina este o zona in care nu se face exceptie de la acest lucru. De la ambalajul si eticheta plantelor achizitionate si pana la ghivecele in care le asezi, cantitatea de plastic utilizata in fiecare an este una insemnata.

 

Plasticul se descompune greu, iar protejarea naturii trebuie sa devina un subiect care sa ne intereseze cat mai mult pe fiecare dintre noi. De aceea, iata cateva idei despre cum poti folosi cat mai putin plastic in gradina ta.

Renunta la ghivecele din plastic

Cel mai indicat este sa incerci sa utilizezi ghivece biodegradabile sau reutilizabile care nu sunt daunatoare mediului inconjurator. Multe dintre acestea pot fi plantate chiar in sol, impreuna cu semintele plantelor, se descompun in mod rapid si nu afecteaza in niciun mod pamantul. Iar daca tii semintele plantelor in recipiente din bambus sau lemn, le poti sfarama dupa utilizare pentru a le adauga in gunoiul pentru compost.

De asemenea, poti realiza singur astfel de recipiente biodegradabile din rulouri de ziare sau din rulouri ale prosoapelor de hartie.

Daca insa gasesti pe piata doar ghivece din plastic, orienteaza-te catre magazinele care accepta sa le returnezi pentru a fi refolosite.

Cumpara sol si mulci vrac

Atunci cand achizitionezi sol sau mulci pentru gradina in cantitati mai mici, multe dintre magazine le ofera in saci de plastic. Si odata utilizati, acestia nu mai pot fi folositi in alt mod si ajung inevitabil direct la gunoi.

Daca ai o magazie in curte, poti amenaja un loc special in care sa depozitezi o cantitate mai mare de sol sau mulci, astfel incat sa le poti cumpara fara ambalaj din magazine. Sau, daca acest lucru nu este posibil, alege sa cumperi din magazinele care ofera aceste elemente in pungi de hartie.

Foloseste obiecte de gradinarit din metal

Multe dintre obiectele care te ajuta in gradina, precum recipientele pentru udare, sunt din plastic, aceasta varianta fiind si mai accesibila din punct de vedere financiar. Insa, acestea sunt mai putin rezistente si se vor sparge destul de usor.

Opteaza in schimb pentru astfel de obiecte din metal, aceasta fiind nu doar o optiune mai avantajoasa pentru tine pe termen lung, ci si pentru natura.

Utilizeaza etichete din lemn

Multe persoane folosesc etichete din plastic pentru a marca diferitele plante din gradina. Aceasta idee este atat una functionala, pentru a sti exact tipul de planta cultivata, dar si una placuta estetic.

Insa, in loc sa utilizezi astfel de etichete din plastic, le poti alege pe cele din lemn. Fie ca le achizitionezi din magazinele specializate, fie ca le faci singur acasa si le scrii cu un marker permanent, acestea vor arata mai bine si le vei putea folosi mai mult timp. Iar cand nu mai ai nevoie de ele, le poti adauga in compost.

Reutilizeaza plasticul

Este adevarat ca nu vei putea elimina din start tot plasticul folosit in gradina, insa poti micsora semnificativ cantitatea acestuia. Spre exemplu, dupa ce cumperi recipientul de pulverizare a solutiei pentru daunatori, nu il arunca, ci pastreaza-l pentru a il folosi in fiecare sezon.

Sursa foto: afarmishkindoflife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului