Amenajarea gradinii

#sistem de irigatii #gradina apa #gazon apa #economie de apa #apa plante

Cum sa economisesti apa in gradina in aceasta vara

Apa este vitala pentru o gradina prospera, insa de multe ori aceasta pretioasa resursa naturala tinde sa fie risipita de catre gradinari, chiar daca, de exemplu, gazonul lor sufera sau nu din pricina secetei. Iata cateva metode prin care si tu poti economisi apa vara aceasta, fara sa afectezi in vreun fel dezvoltarea plantelor sau a legumelor.

Uda plantele mult si rar


Este foarte probabil ca plantele din gradina sa aiba nevoie de mai putina apa decat crezi. Sigur, este foarte placut sa le uzi des, insa faptul ca nu o faci pentru prea mult timp nu le va ajuta sa-si dezvolte radacinile, iar daca le vei uda des si cu o cantitate mare de apa, cel mai probabil le vei ineca. De aceea, trebuie folosesti apa mai rar, odata la 4-5 zile, dar intr-o cantitate mai mare.

Utilizeaza metoda mulcirii


Mulcirea este una dintre cele mai eficiente metode prin care scapi gradina de buruieni, ajutand in acelasi timp atat plantele, cat si copacii. In plus, aceasta metoda te ajuta si sa economisesti apa in gradina. Compostul, paiele, frunzele, rumegusul, talasul, toate acestea sunt materiale de care te poti folosi in mulcire. Vei impiedica astfel evaporarea apei si vei proteja radacinile plantelor de diferentele bruste de temperatura.

Foloseste-te de plante suculente


Aeonium, Aloe, Cactus sau Delosperma sunt plante suculente care se dezvolta foarte bine indiferent de mediu. Ele pot stoca apa in interiorul frunzelor si al radacinilor, fiind pregatite sa faca fata temperaturilor caniculare de vara fara ca tu sa fii nevoit sa le uzi foarte des.

Repara-ti sistemul de irigatii


Daca ai un sistem de aspersoare, este foarte bine. Asigura-te insa ca aspersoarele tale distribuie apa numai in gradina, nu si pe aleile din jur. Verifica daca functioneaza cum trebuie toate capetele instalatiei de irigat si inlocuieste-le pe cele stricate.

Tunde iarba cu firul mai lung


Vara este necesar sa nu iti tunzi gazonul la cel mai scurt nivel al masinii de tuns iarba. Un gazon mai inalt asigura o mai buna protectie a ierbii pe perioada caniculei si astfel tu nu vei mai consuma atat de multa apa.

Sursa foto: landscapingcalgary.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare