Amenajarea gradinii

#gradina #iluminat #vegetatie #decorare

Cum sa decorezi o gradina mica de care sa te bucuri toata vara

Decorarea unei gradini mici poate fi la fel de distractiva ca si cum ai avea una mare. Trebuie sa stii sa profiti de ceea ce ai si sa cauti idei simple, dar cu rezultate frumoase.

Sunt multe persoane care, fara a tine cont de marimea spatiului, introduc elemente necorespunzatoare care, pana la urma, nu reusesc decat sa reduca spatiul.

Cum sa decorezi o gradina mica

Daca vrei sa te bucuri de zilele insorite care vor veni, poti transforma acel colt intr-o mica gradină foarte confortabila.

In primul rand, trebuie sa decizi ce stil vrei sa urmezi. Exista multe tipuri de gradini, de exemplu rustice, minimaliste sau zen.

In al doilea rand, alege materialele si culorile lor pentru a crea o schema decorativa armonioasa.

Gradini verticale

Sunt o optiune excelenta atunci cand nu ai prea mult spatiu. Consta in extinderea spatiului pe verticala, folosind pereti sau suporturi de tavan.

  • Poti utiliza diferite materiale. Grinzi, pari sau rafturi din lemn pentru a crea scari fixate pe perete si aseaza plantele pe ele.
  • Poti alege si plantele care imbraca peretii. Sunt frumoase, foarte rezistente si cresc rapid. Ele ofera un aspect foarte natural peretelui.
  • Din aceeasi familie si in cautarea aceluiasi efect, poti opta pentru plantele cataratoare, cum ar fi iasomia, iedera sau bougainvillea. Astfel, vei obtine o frumoasa gradina verticala, fara a fi nevoie sa recurgi la multe materiale.

Tip de vegetatie

Daca esti pasionat de gradinarit, stii ca exista o mare varietate de copaci, flori, arbusti si plante pe care le poti plasa in gradina ta. Culorile lor stralucesc si transforma un spatiu mic in ceva minunat.

Dar trebuie sa stii ce tipuri de vegetatie sunt cele mai potrivite in functie de zona in care locuiesti.

  • Plantele cataratoare. Sunt perfecte pentru acoperirea peretilor, gardurilor sau pergolelor Efectul vizual este de mare efect.
  • Tapiterie sau iarba artificiala. Daca nu doresti sa uzi continuu si sa te preocupi de starea gazonului, poti cumpara iarba artificiala. Este ieftina si are finisaje foarte bune.
  • Arbori ornamentali. Acestia nu necesita ingrijire speciala. Desigur, trebuie sa fii atent la dimensiunea copacului daca ai o gradina foarte mica.
  • Cactusi si plante suculente. Acestea sunt foarte rezistente si au aspecte foarte frumos, care arata minunat in diverse tipuri de decoratiuni.

Mobilier pentru terasa

Daca ai suficient spatiu poti pune o masa sau scaune, dar nu trebuie sa incarci prea mult spatiul. Asa ca ai grija la dimensiunile lor.
De asemenea, nu neglija materialul din care este facut mobilierul, pentru ca se degradeaza daca nu este de buna calitate.
Combina perne de scaune colorate cu feta de masa.

Atentie la pamant

Este posibil sa ai un  teren care nu este bun pentru plantarea vegetatiei alese. Trebuie sa cumperi un sol bun, astfel incat florile, arbustii si plantele sa aiba nutrientiinecesari pentru a se dezvolta corect.

Iluminatul in gradina

La fel ca in interiorul locuintei, unul dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru a face mai placuta gradina ta este modul de iluminat.

Utilizeaza becuri economice, lampi de perete sau ghirlande pentru exterior pentru a lumina punctele dorite. Poti instala, de asemenea, faruri in spatele gardurilor sau tufelor pentru a crea efectul de adancime.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare